Preem frias av konsumentombudsmannen Foto: TT

KO lägger ner delar av utredning om kritiserad Preem-kampanj

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången undgår Preems kritiserade annonskampanj en dom. Denna gång är det Konsumentombudsmannen (KO) som väljer att lägga ner anmälan mot företaget med motiveringen att det inte är upp till KO att pröva frågan om native advertising. Samtidigt pågår ett tillsynsärende som gäller andra delar av samma reklamkampanj.

Annonserna som beskrev Preems miljöarbete publicerades i vintras i bland annat DN och Expressen – samtidigt som debatten om företagets utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil var i centrum för klimatdebatten. Annonserna var en rad artikelliknanden annonser, så kallad ”native advertising”.

Anklagades för ”greenwashing”

Greenpeace anmälde annonserna till Reklamombudsmannen (RO) och Konusmentombudsmannen. I anmälan anklagade de företaget för greenwashing, det vill säga att de vilseledde läsarna genom att överdriva sitt miljöengagemang.

Tidigare har RO lagt ner ärendet och nu kommer även KO:s svar. Enligt KO är innehållet i artiklarna opinionsbildande och faller då under yttrandefrihetsgrundlagen. Det är frågor som KO inte prövar och därför lägger myndigheten ner utredningen, enligt P4 Väst.

Tillsynsärende pågår fortfarande

Men reklamkampanjen innehåller mer än bara native advertising på annonsplats i tidningar. Konsumentverket har inlett ett tillsynsärende mot Preem med anledning av Greenpeace anmälan.

– Det handlar om bolagets reklamfilmer som ger intrycket att deras diesel är gjord av tallolja, säger Hans Lundin som är presschef på Konsumentverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jämfört med andra rafinnaderier och stora industrier har vi en klimateffektivitet, säger Ulrika Fager på Preem. Men begreppet ”klimateffektivitet” menar Greenpeace är vilseledande. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I en tidigare version av denna artikel framstod det som att Preem friats helt från anklagelserna, men det stämmer alltså inte. Endast utredningen om deras adverorials har lagts ner av KO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet