Storgöteborgs polischef Erik Nord. Foto: SVT

Antalet skottlossningar ökar i väst

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha minskat under flera år ser antalet skottlossningar ut att öka i västområdet igen. Enligt Storgöteborgs polischef Erik Nord är det flera konflikter mellan kriminella grupper som ligger bakom den största delen av dåden.

– Vi ser att det finns en konflikt i södra Göteborg i Tynneredsområdet som står för en ganska stor del av de skjutningar som vi haft i år. Vi har också en konflikt på Hisingen och det är väl de två klustren som vi har sett i år, säger Erik Nord som är polischef för Storgöteborg.

Statistiken från såväl polisregion Stockholm som Syd visar på ett lägre antal skottlossningar under perioden januari till och med april jämfört med motsvarande period förra året. Men i polisregion väst har antalet skottlossningar istället ökat.

Skottlossningar i Göteborg

Till och med april har 15 bekräftade skottlossningar ägt rum i Västsverige, det kan jämföras med 37 under hela 2017.

– Efter flera år av minskningar vad gäller skjutningar i Göteborg så ser vi nu att vi är uppe på nivåer som tyder på att vi förmodligen kommer att få fler skjutningar än vad vi hade förra året.

Brotten ofta svåra att klara upp

Men enligt Erik Nord ska man inte dra för snabba slutsatser av statistiken.

– Det handlar om var man befinner sig i konfliktcyklerna. Även om vi nu är på en högre nivå än förra året så ligger vi bra till i förhållande till historien och bra till i förhållande till de andra storstäderna, säger han.

Under perioden januari till april avled två personer och sju skadades i samband med skottlossningarna och enligt polisen är brotten ofta svåra att klara upp. 

– Vi ligger väl till i några utredningar men när det gäller skjutningar som sker inom ramen för kriminella konflikter så är det en låg uppklarningsprocent. Tyvärr får vi väl säga, för ett sätt att få stopp på dem är ju att klara upp brott så därför lägger vi mycket resurser på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet