Sjukvårdsministern: ”Det är förfärligt” Foto: SVT

Skönhetsbranschen är till stora delar helt oreglerad

Uppdaterad
Publicerad

Trots att både politiker, myndigheter och branschorganisationer är överens om att hårdare lagar måste till i skönhetsbranschen dröjer lagändringen. Under tiden har människor som skadas ingenstans att vända sig.

Vår granskning har visat att flera salonger luras och ljuger om vilka utbildning de och deras behandlare har. Vi har även hittat salonger som lär ut injektionsteknik på kycklingfiléer och en salong som på en dold inspelning berättar att de köper sitt botox olagligt på nätet.

– Vi seriösa aktörer i branschen tycker det är förfärligt. Det är på tiden att det händer någonting, för människor kommer ju till skada, säger Carina Gamborg, legitimerad sjuksköterska som driver en skönhetsklinik i Göteborg.

LÄS MER: SVT granskar skönhetssalonger

I Sverige i dagsläget är skönhetsbranschen till stora delar helt oreglerad, specifikt den del som reglerar injektionsbehandlingar.

Att köpa botox får bara läkare och i vissa fall tandläkare göra. Men att ge fillerinjektioner och även botox kan göras av vem som helst.

Men branschen har själva infört certifieringar och stora återförsäljare ställer krav på att de som köper deras produkter ska vara legitimerad sjukvårdspersonal.  

Injektionsbehandlingar är en stor och lukrativ bransch i Sverige. Konsumentverket uppger att skönhetsbranschen växer med 20 procent per år. Samtidigt ligger Sverige efter när det kommer till reglering. Både Danmark och Norge har stärkt regleringen vid injektionsbehandlingar, med bland annat krav på medicinsk utbildning för behandlaren.

– Jag tror att kunskapen för att övervaka det här området inte har funnits någonstans och då har man duckat lite grann på alltför många stolar.

Det säger Ulf Samuelsson, som är plastikkirurg och en av initiativtagarna till Estetiska injektionsrådet, en ideell branschorganisation som jobbar för att skönhetsbranschen ska bli mer reglerad.

– Tyvärr tror jag lite grann också att det är ett kvinno-område. Det är mest kvinnor som vill göra de här behandlingarna. Hade det rört män hade det kanske varit en reglering på plats, fortsätter han.

Varken sjukvård eller konsument

I dag finns det ingen samlad reglering för skönhetsbranschen. När det kommer till injektioner ligger ansvaret någonstans mellan hälso- och sjukvårdslagstiftningen och konsumentlagarna.

När en person skadas under en injektionsbehandling har hen möjlighet att vända sig till IVO, men det är enskilda tjänstemän på IVO som avgör om de tycker att behandlingen platsar under hälso-sjukvårdslagarna eller inte. Om de inte tycker det, så blir det avslag.

Vänder man sig däremot till Konsumentverket så kan de endast ta fallet om det gäller att företaget har brutit mot avtalsvillkor, och alltså inte klandra behandlaren för att behandlingen har gett upphov till skador.

Skönhetsutredningen

Trots att både politiker och branschorganisationer är överens om att branschen behöver hårdare regler och flera utredningar har gjorts på området, finns det fortfarande ingen lag som reglerar injektionsbranschen i Sverige.

En utredning tillsatt av Socialdepartementet och som fick namnet Skönhetsutredningen lämnades in i slutet av 2015. Men den skrotades så sent som i förra veckan.

Annika Strandhäll, ansvarig minister på Socialdepartementet, säger att frågan är komplex och därför svår att lagstifta kring. Vad som ska räknas in under konsumentlagen och vad som ska regleras av hälso- sjukvårdsmyndigheterna är det som Socialstyrelsen nu får i uppdrag att utreda.

Men när utredningen är klar och lagstiftningen på plats kan hon inte säga.

– Vi är där vi är just nu. Den utredning som vi tog emot för 1,5 år sedan täcker inte dom områden som vi anser att den behöver täcka. Vi vill inte skynda på och gå vidare med förslag som vi inte anser är tillräckliga, säger Annika Strandhäll.

Sjukvårdsministern: ”Det är förfärligt”

När SVT Nyheter Västs granskning kommer på tal säger ministern att hon blir förfärad över resultaten, men att departementet är väl medvetna om att det finns en väldigt oseriös del i just skönhetsbranschen.

– Det är förfärligt. Men så som regelverket ser ut idag behöver man som konsument vara väldigt, väldigt vaksam. Det är ju tjänster som eftersöks av väldigt många och det är därför den här branschen har exploderat på det här sättet.

Medan ni utreder år efter år, vad skulle du vilja säga till de som skadas och som inte har någonstans att vända sig?

– Man måste känna den största sympati för de människor som drabbas. Å andra sidan så gör det det här arbetet desto viktigare, att vi inte skyndar fram ett förslag utan lägger ett uppdrag till Socialstyrelsen som på ett bra sätt kommer svara upp mot de behov som faktiskt finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetssalonger

Mer i ämnet