– Vi måste prata om hur vi beter oss mot varandra, säger Malin Jonson, kommunikationsansvarig för Gothia Cup. Foto: TT/SVT

Gothia cup om årets kampanj mot sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Sextrakasserierna under fjolårets invigning gav organisationen ett uppvaknande.
– Vi insåg att vi kan och behöver prata med ungdomarna om de här frågorna. Det handlar om respekten inför sin egen och andras kroppar, säger Malin Jonson, kommunikationsansvarig för Gothia Cup.

Med informationskampanjen Respect Every Body vill man se till att det som hände förra året inte upprepas. Det var i samband med invigningen tre tonårstjejer omringades av flera ungdomar och antastades av en ledare.

Den 35-årige mannen dömdes senare för sexuellt ofredande.

”Alla har ett ansvar”

Med kampanjen ”Respect Every Body” vill Gothia Cup nu medvetandegöra samhällsproblemet med sexuella trakasserier. Syftet är att lyfta frågan om eget ansvar, om respekten för ens egen och andras kroppar och om gränsdragningar.

– Vi måste prata om hur vi beter oss mot varandra och även lyfta vikten av det egna ansvaret. Det handlar inte om en enskild individ eller en organisation. Vi alla har ansvar att lösa det här tillsammans, säger Malin Jonson.

Lotta Schelin – en av ambassadörerna

Rent konkret kommer kampanjen innebära att de cirka 40.000 deltagarna kommer att få till sig budskapet under bland annat invigningsceremonin på Ullevi. Men också via fysisk och digital information under hela Gothia Cup-veckan.

– Det som hände förra året gav oss en insikt om att vi behöver prata med våra ungdomar om även den här typen av frågor som går utanför fotbollen. Vi har 82 nationer representerade i Göteborg nästa vecka. Gothia Cup behöver helt enkelt vara en förebild även i den här typen av frågor, säger Malin Jonson.

Ambassadörer för kampanjen är amerikanska landslagsstjärnan Carli Lloyd, Frankrikes meste landslagsspelare genom tiderna, Lilian Thuram, samt svenska landslagsmålskytten Lotta Schelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ofredande på Gothia

Mer i ämnet