Den åtalade lagledaren i Göteborgs tingsrätt tillsammans med sin advokat. Foto: SVT

Gothia cup-tränaren kan få mildare straff

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att den fotbollstränare som tingsrätten dömde till fängelse för sexuella ofredanden på Gothia cup, får ett mildare straff i hovrätten. Det enligt både advokat och åklagare.

– Jag tror att skuldfrågan kommer fastställas och jag hoppas att hela domen fastställs, säger kammaråklagare Håkan Johansson.

Samtidigt säger han att det inte finns så mycket som talar för att det blir så.

Ofredande på Gothia

– Hovrätten har ju redan tagit ställning i häktningsfrågan och släppt den tilltalade, så det är väl kanske en trolig utgång att fängelsestraffet inte fastställs.

Den 36-årige fotbollstränaren dömdes till 2 månaders fängelse och skadestånd på 11.200 kronor vardera till tre flickor i 16-årsåldern. Enligt tingsrättens dom har han  tagit dem på brösten och rumpan, och försökt trycka in sin tunga i en av flickornas mun i samband med årets invigning av Gothia cup.

36-åringen överklagade och på tisdagen hölls hovrättsförhandling bakom stängda dörrar. Ingen ny bevisning hade tillkommit och precis som i tingsrätten spelades bandade förhör med flickorna upp.

”Det är en obehaglig upplevelse”

Flickornas målsägandebiträde, Nilla Ekström Parry, säger att de ger en detaljerad och återhållsam redogörelser för vad de har varit med om.

– Det är en obehaglig upplevelse som givetvis har stannat kvar med dem, säger hon.

Kammaråklagare Håkan Johansson berättar att flickorna har mått dåligt och varit rädda för att gå ut på det sätt som de har gjort tidigare, och 36-åringens advokat, Fredrik Engström, säger att han tror på flickornas berättelse.

– Jag är helt övertygad om att tjejerna har varit utsatta för en väldigt tuff och svår situation.

– Vår uppfattning är dock att min huvudman är fel person. Det är inte han som har utfört de här handlingarna mot dem utan det är någon annan.

Fredrik Engström tror att 36-åringen, åtminstone, kan hoppas på ett mildare straff. Precis som åklagaren tycker han att hovrättens beslut att tidigt släppa fotbollstränaren ur häktet tyder på det.

Hovrätten meddelar dom den 20 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande på Gothia

Mer i ämnet