Foto: TT

Gothia cup-tränaren vill frias i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Han dömdes för tre fall av sexuellt ofredande på Gothia cup, men överklagade. Idag tar hovrätten upp fallet där den 36-årige fotbollstränaren hoppas blir rentvådd.

– Hans uppfattning är att de här tre tjejerna säkert har blivit utsatta för detta, men att polisen gripit fel person, säger 36-åringens advokat Fredrik Engström till SVT Nyheter Väst.

De tre flickorna, som alla är i 16-årsåldern, har i förhör berättat hur mannen tagit dem på brösten, rumpan, pussat dem och försökt föra in sin tunga i en av flickornas mun.

Ofredande på Gothia

Överklagade

Den 36-årige fotbollstränaren dömdes i Göteborgs tingsrätt till två månaders fängelse för tre fall av sexuellt ofredande, och skadestånd på 11.200 kronor till var och en av flickorna. Dagen efter att domen kom överklagade han.

När 36-åringen på tisdagen får sitt överklagande prövat i hovrätten hoppas han i första hand bli helt frikänd och i andra hand få ett mildare straff. Att hans lag i ett tidigt skede skickades ut ur landet har försvårat en rättvis utredning, menar han.

– Min klient berättade i polisförhör att ett av barnen i hans lag såg en annan vuxen göra de här handlingarna, säger Fredrik Engström.

Anser att han blev förväxlad med förövaren

Men barnet som sett det här har skickats hem och polisen hörde honom aldrig.

I överklagandet till hovrätten står bland annat att de signalement som flickorna lämnat av förövaren på flera punkter inte stämmer överens med hur 36-åringen såg ut när han greps.

Det står också att det fanns flera andra personer på platsen som kan vara skyldiga till övergreppen och som har stämt in på flickornas signalement.

SVT Nyheter Väst sökte åklagare Stefan Lind på måndagen men utan att få tag i honom. Men det ska inte ha åberopats någon ny bevisning från någon av sidorna, utan hovrätten gör sin bedömning på samma bevisning som tingsrätten.

Vad talar till din klients fördel nu?

– Han var ju häktad men släpptes snabbt av hovrätten. Det tyder på att de antingen anser att bevisningen inte håller för en fällande dom eller att straffet som utdömts är för hårt, säger Fredrik Engström.

Reseförbud upphävd

36-åringen har tidigare haft reseförbud, men inte längre.

– Nu finns det inte något reseförbud rent legalt, men han vill ju få sitt överklagande prövat och då är det en förutsättning att han är kvar i Sverige, säger Fredrik Engström.

Fotbollstränaren kommer vara med under hovrättsförhandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande på Gothia

Mer i ämnet