Foto: TT/SVT

Hovrätten lindrar domen för Gothia-ledaren

Uppdaterad
Publicerad

Gothia Cup-ledaren antastade tre tjejer i samband med invigningen och dömdes i tingsrätten till två månaders fängelse. Nu lindrar hovrätten domen. Gärningsmannen får villkorlig dom och ska betala skadestånd till de drabbade på 8.200 kronor.

Det var i samband med Gothia Cup-invigningen som den 36-årige mannen greps av polisen.

Utanför Ullevi blev tre tjejer i 16-årsåldern omringade av flera personer – främst ungdomar – men 36-åringen var en av dem som var mest aktiv.

I polisförhör har tjejerna själva berättat om sina upplevelser.

– Han tog tag i min nacke och tryckte sitt ansikte mot min kind. Han tog på bröstet. Jag skrek ”no, no, no” och smällde bort hans hand. Han tog då i stället på rumpan. Jag skrek ”no, no, no” för jag tyckte det var skitäckligt men när jag sa nej så skrattade han, sa en av flickorna som blev antastad av mannen.

Laget sparkades ut

Händelsen fick stor medial uppmärksamhet och den 20 juli meddelade Gothia Cup att man sparkat ut ledarens lag från turneringen.

– Jag har redan börjat tänka på framtiden. Gothia Cup ska gå i bräschen för den här typen av frågor. Någon gång får det vara stopp på sånt här. Nästa år ska vi göra något stort, något som syns och hörs, sa Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup .

I början av augusti dömdes mannen i tingsrätten till två månaders fängelse för sexuellt ofredande och skadestånd på 11.200 kronor var till de tre tjejerna.

Nu lindrar hovrätten domen. Gärningsmannen får villkorlig dom och ska betala skadestånd till de drabbade på vardera 8.200 kronor.

Åklagare Stefan Lind är inte förvånad över domen då den går i linje med tidigare rättspraxis men han anser att det fanns flera graverande omständigheter kring händelsen.

– Det är barn som blir utsatta och det var många barn runt omkring. Mannen är ju också i viss mån en förebild för sina spelare. Tjejerna upplevde det som att hans beteende sände signalen till de andra att det var fritt fram, säger han.

– Men han döms för det som tjejerna säger att han har gjort och det är det viktigaste.

”Polisen har gripit fel person ”

Mannens advokat, Fredrik Engström, anser att tingsrättens dom var allt för sträng i förhållande till tidigare praxis men är ändå inte nöjd med hovrättens beslut.

– För mig är det svårt att vara nöjd när jag är av uppfattningen att fel person blivit straffat för brottet. Det har skett en förväxling och polisen har gripit fel person.

När vi når Fredrik Engström har han ännu inte haft kontakt med sin klient. I första hand yrkade Engström på att mannen skulle frias och i andra hand villkorlig dom och en sänkning av skadeståndsbeloppet.

– Hovrätten har kommit fram till att han är skyldig vilket inte är i linje med vår uppfattning. Men de har fattat beslut i enlighet med vårt andrahandsyrkande, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ofredande på Gothia

Mer i ämnet