I Aktuellt kommenterade Karl Engelbrektson, arméchef, avslöjandet om K3-rekryternas vittnesmål om maktmissbruk, mobbning och våld Foto: SVT

Arméchefen ryter ifrån efter SVT:s avslöjande om K3: ”Ovälkomna beteenden är en fiende”

Uppdaterad
Publicerad

Arméchef Karl Engelbrektson reagerar nu på SVT Nyheter Västs granskning av K3 i Karlsborg. Först lämnade han en kommentar i ett videotal på Försvarsmaktens hemsida, sedan medverkade han i Aktuellt och där fick han frågor om de vittnesmål om kränkningar, maktmissbruk och våld som SVT avslöjat.

– De som har trätt fram förtjänar respekt, sade han i sändningen.

Starta klippet i spelaren för att se arméchefen i SVT:s Aktuellt.

Det är chefen för Sveriges samtliga regementen som nu lämnar en kommentar, efter SVT:s granskning Pliktens pris. Karl Engelbrektson höll under tisdagen ett videotal på Försvarsmaktens hemsida om ledarskap och värdegrund.

Pliktens pris

– Nu vänder jag mig till de få som ännu inte har förstått detta. Till de få som ägnar sig åt trakasserier. Budskapet är enkelt. Hur ska vi kunna lita på dig som stridsparskamrat? , säger Engelbektson i talet.

Vidare säger han att ”ovälkomna beteenden är en fiende i vardagen ska bekämpas.”

I granskningen Pliktens pris har SVT Nyheter Väst pratat med 44 av 239 killar och tjejer som förra året utbildades på jägarutbildningen. Av dessa 44 så har:

  • 37 upplevt kränkande kommentarer från sina befäl.
  • 31 upplevt mobbning och maktmissbruk från sina befäl.
  • 17 upplevt våld från sina befäl.

”Detta är inte korrekt”

Under tisdagskvällens Aktuellt kommenterade Karl Engelbrektson granskningen ytterligare. Försvarsmakten ”måste jobba med de mjuka frågorna kontinuerligt”, sade han:

– De som har trätt fram förtjänar respekt, för det gör att vi kan gå till botten med den här frågan.

Vidare fick Engelbrektson frågan om man ser kränkningar på K3 som ett strukturellt problem:

– Våra erfarenheter är tyvärr att stora organisationer alltid måste ägna kraft åt de fåtal individer som av någon obegriplig anledning tror att ovälkomna beteenden tillför något i verksamheten.

– Det går att bedriva hård utbildning som samtidigt är korrekt. Men detta är inte korrekt och därför går vi till botten med det, sade arméchefen.

Här är avslöjandet Pliktens pris – om jägarutbildningen på K3 i Karlsborg 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pliktens pris

Mer i ämnet