Under onsdagen var det många personer som var med i en tyst protest på Plattan, Sergels torg, i Stockholm City för att visa stöd för Black lives matter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arrangören: ”Det som hände i Stockholm ska inte hända här”

Uppdaterad
Publicerad

Den från början spontana demonstrationen väckte stort intresse och växte snabbt. Nu vill arrangören att man ska delta genom att titta på en livesändning, för att undvika att bryta mot 50 personers-regeln och riskera smittspridning.

Under söndagen ska en demonstration till minne av amerikanen George Floyd äga rum i Göteborg. Polisen räknar med att fler än 50 personer kommer att dyka upp, vilket bryter mot regeringens tillfälliga beslut om det maximalt får samlas 50 personer i samband med allmänna sammankomster.

Kontaktade polisen

En av arrangörerna, Shahad Alhilfi, berättar att hon inte trodde att det skulle bli så stort, som det nu väntas bli.

– Jag började planera för ungefär fyra-fem dagar sedan och det var från början en spontan grej. Men när det fick så stort intresse så kontaktade jag polisen och tog in vänner som hjälper mig att planera.

”Inte här för att attackera polisen”

Hon berättar att hon först blev chockad av bilderna på polisens agerande under demonstrationen i Stockholm som spreds i sociala medier och på nyhetssajter.

– Men sedan har jag hört från vänner som var där att poliserna blev väldigt provocerade. Det som hände i Stockholm ska inte hända här. Vi är inte där för att attackera polisen, utan för att få våra röster hörda, säger hon.

Satsar på livesändning

Arrangören och polisen för diskussioner om hur man ska kunna begränsa smittspridning under demonstrationen. På evenemangets facebooksida har arrangörerna uppmanat till att delta i demonstrationen genom att titta på en livesändingen från platsen, istället för att gå dit. Detta för att försöka begränsa antalet personer på plats.

– Men jag kan ju inte garantera att det inte kommer fler än 50 personer, säger Shahad Ahlilfi.

Den 46-årige George Floyd dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA. Mer om fallet i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
46-årige George Floyd dog i samband med att han greps av polisen. Foto: AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet