Visa alla (4)

Autistiske Dick utsattes för kränkningar – nu sägs han upp

Publicerad

Dick Nord hotades och kränktes på ett av Hultagårdens gruppboenden. Det har SVT tidigare kunnat avslöja. Nu säger Hultagården upp platsen för Dick, något som väcker blandade känslor hos hans anhöriga.
– Jag tycker att man lägger skulden på Dick, säger hans moster Emma Eriksson.

Det var i början av februari som SVT berättade om autistiske Dick Nord som for illa på sitt boende i Göteborgsområdet. I ljudinspelningar hörs bland annat hur en anställd hotar Dick med våld och trycker ner honom med en sittsäck. Fallet har fått Inspektionen för vård och omsorg att inleda en granskning av verksamheten eftersom de menar att tvångsmetoderna är olagliga.

Dick sägs upp

Samtidigt kommer nu alltså beskedet att Hultagården säger upp Dick.

Emma Eriksson, Dicks moster, är besviken över sättet Dick sägs upp.

– Först blev vi väldigt glada att han ska flytta, eftersom han uppenbart inte haft det bra. Sedan blev jag ledsen att det ska gå till på det här sättet. Det är ju Hultagården som brustit, men nu blir det att skulden läggs på Dick, säger Emma Eriksson, Dicks moster.

”Samverkan med anhöriga måste fungera”

Hultagårdens högsta ansvarige, Martin Linde-Rahr, vill inte ställa upp på en ny intervju, men säger i en generell kommentar att den verksamhet de bedriver är beroende av att samverkan med anhöriga fungerar, och när den inte gör det så kan man ”välja att hitta vägar som istället främjar omsorgstagaren”.

Linde-Rahr skriver också i sitt mejl att man för en dialog med Inspektionen för vård och omsorg och kommer att möta upp deras inspektion.

Partille kommun, där Dick är skriven, bekräftar att man letar efter ett nytt boende åt Dick. Uppsägningstiden är 6 månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kränkningar och hot på gruppboende

Mer i ämnet