En äldre man hittades död i soptunna på ett ödetorp i Svenljunga. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Avgörande dom i cementmordet

Publicerad

Han åtalades för att ha rånat, mördat och dumpat en äldre man i en soptunna. Men Borås Tingsrätt friade honom. Om hovrätten gör samma bedömning återstår att se – besked kommer i dag.

Det var när ett torp i Svenljunga skulle städas sommaren 2016 som en makaber upptäckt gjordes. I en soptunna hittades en man indränkt i cement. Kroppen visade sig tillhöra en 84-årig man som varit försvunnen en längre tid.

Utredningen riktades in mot en man i 50-årsåldern. Mannen hade via sitt jobb i hemtjänsten haft kontakt med den äldre mannen. Åklagaren menar att motivet till mordet är ekonomiskt. Det allra sista livstecknet från offret är ett kontantuttag på 200.000 kronor på en bank i Svenljunga 30 april 2014. Strax därefter började den åtalade mannen och hans fru att göra stora kontantköp.

Friades av tingsrätten

Någon teknisk bevisning som DNA eller fingeravtryck som knyter den misstänkte mannen till mordplatsen finns inte. Det rör sig en om en lång rad indicier. Själv förnekar mannen brott.

I september friades mannen för mord och grovt rån av Borås tingrätt.

– Personligen är jag väldigt nöjd med den bedömningen tingsrätten gjort, sa mannens advokat Leif Silbersky då till SVT Nyheter Väst.

Tingsrätten menade bland annat att det inte var bevisat hur den äldre mannen avlidit. Enligt rätten fanns det en möjlighet att den äldre mannen dött genom exempelvis sjukdom.

Ny bevisning i hovrätten

Kammaråklagare Maria Thorell överklagade tingsrättens dom. Och till förhandlingen i hovrätten tog hon med sig ytterligare bevisning om hur själva dödsfallet ska ha gått till.

– Det fanns en skada i pacemakern som utgör ett starkt stöd för att han mördats.

Varför var inte det med från början?

– För mig har det varit uppenbart att han blivit mördad eftersom kroppen hittades som den gjorde, men det tyckte inte tingsrätten och då fick man gå vidare och göra ytterligare undersökningar.

Hovrättens dom väntas komma klockan 11 fredagen den 23 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Svenljunga

Mer i ämnet