Den äldre mannen hittades av en slump – i en soptunna indränkt i cement. Foto: Joakim Eriksson

Misstänkt frias från cementmordet i Svenljunga

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänktes för mordet på en äldre man i Svenljunga frikänns. Enligt domen går det inte att bevisa att det var mannen som tog livet av den äldre mannen och dränkte in honom i cement.

Det var sommaren förra året som upptäckten gjordes. En 84-årig man som sedan en längre tid var anmäld försvunnen hittades i en tunna som hade fyllts med cement.

Snart efter riktades misstankarna mot en man i 50-årsåldern. Han frias nu av Borås tingsrätt.

Mordet i Svenljunga

– Personligen är jag väldigt nöjd med den bedömningen tingsrätten gjort, säger mannens advokat Leif Silbersky.

En hemlig avlyssning

Mannen arbetade inom hemtjänsten och hade genom sitt arbete kontakt med den mördade. Det allra sista livstecknet från offret är ett kontantuttag på 200.000 kronor på en bank i Svenljunga 30 april 2014.

Strax därefter började den åtalade mannen och hans fru att göra stora kontantköp. Bland annat köpte de en bil, en tv, möbler, kläder och tandvård.

Under rättegången spelade åklagaren upp hemlig avlyssning där hon menade att den misstänkte erkände att han tagit livet av mannen. Själv har den misstänkte förnekat brott. Ett problem för åklagaren har varit att det inte finns någon teknisk bevisning som DNA eller fingeravtryck som knyter den misstänkte mannen till brottsplatsen.

Enligt Leif Silbersky är mannen lättad.

– Nu har vi hamnat i det läge jag predikade under hela målet att det inte skulle leda fram till fällande dom därför att man inte kunnat konstatera dödsorsak och dödstidpunkt, säger advokat Leif Silbersky.

”Motsägelsefull förklaring”

Att mannen nu frias förklarar Borås tingsrätt i domen bland annat med att det inte är bevisat hur den äldre mannen har avlidit. Man håller det långt ifrån otroligt att han mördats, men man påpekar att det finns en möjlighet att han dött genom exempelvis sjukdom.

Samtidigt tror man att han har dött i anslutning till där tunnan hittades och att det står klart att någon har murat in honom i den.

Man nämner i domen att den misstänkte mannens förklaringar är kortfattade och motsägelsefulla. Trots det saknas bevis, enligt rätten. Åklagaren är inte förvånad över domstolens utslag.

– Med tanke på att han försatts på fri fot så var det ungefär vad jag räknat med, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Det fanns ingen teknisk bevisning som knöt honom till mordplatsen. Var det rätt att åtala?

– Det tycker jag absolut. Kommer du överklaga?

– Jag får läsa tingsrättens dom noggrant och så får jag fundera på om jag överklagar domen till hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Svenljunga

Mer i ämnet