Äldre man hittades död i soptunna på ett ödetorp i Svenljunga. Foto: Joakim Eriksson / Agena Foto

Mordgåtan i Svenljunga

Uppdaterad
Publicerad

Detta har hänt:

2016

5 juli: Ett antal personer hittar en död kropp vid ett ödetorp i Svenljunga i samband med att torpet ska städas. Polisen genomför en teknisk undersökning och uppger att ett försvinnande kopplas till platsen och torpet.

Mordet i Svenljunga

6 juli: Polisen omrubricerar ärendet från misstänkt dråp till misstänkt mord. Polisen uppger att mördaren försökt gömma undan kroppen. Mordoffret misstänks vara en man i 85-årsåldern som varit försvunnen i två år.

11 juli: Polisen uppger att kroppen är identifierad och att den varit utsatt för våld. Offret är den försvunna mannen.

7 augusti: En man i 50-årsåldern misstänks för mordet. Enligt åklagaren kan motivet vara pengar. När den döda kroppen hittades ska den ha legat i en soptunna med cement.

11 november: Den misstänkte gärningsmannen släpps. Han nekar till brott, enligt hans advokat Leif Silbersky. Misstankarna kvarstår dock, enligt åklagaren.

2017

23 januari: Den misstänkte gärningsmannen begärs häktad. Enligt åklagaren har misstankarna stärkts.

26 juli: Den misstänkte mannen åtalas. Åklagaren uppger att det makabra mordet ska ha erkänts under telefonavlyssning som åberopas som bevis.

8 augusti: Rättegång inleds. Teknisk bevisning som fingeravtryck och DNA-spår från den misstänkte saknas.

14 augusti: Rättegången fortsätter. Den misstänkte säger han vid tiden för mordet befann sig i ett nedsläckt förråd och hade en migränattack under tre dagar.

14 september: Den misstänkte frias när tingsrättens dom faller. Däremot döms mannen för barnpornografibrott och bedrägeri.

4 december: Den misstänkte ställs inför hovrätten. Hovrättsförhandlingen som skulle avslutas i december blir delvis uppskjuten då nya bevis inkommer.

2018

Januari: Hovrättsförhandlingen fortsätter.

23 februari: Domen faller i hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Svenljunga

Mer i ämnet