Mannens kropp var undangömd – polisen misstänker att han mördats Foto: Joakim Eriksson Agena Foto

Döda personen låg undangömd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att den person som hittades död i Svenljunga har blivit mördad. Utredarna arbetar efter teorin att det handlar om en man som anmälts försvunnen – och att mördaren försökt gömma undan kroppen.

– Kroppen har varit dold och mycket svår att anträffa, säger Lena Matthijs, polismästare i Älvsborg.

Det var under måndagen som en kropp hittades vid ett torp i Svenljunga. Torpet tillhörde en man i 85-årsåldern som varit försvunnen i mer än två år. Kroppen är ännu inte identifierad, men polisens huvudspår är att det den försvunne mannen som hittats död.

– Har man ett försvinnande som är två år gammalt och en kropp som kan vara två år gammal, så kan man inte utesluta att det är den försvunne personen, säger Lena Matthijs som är polismästare i Älvsborg.

Mordet i Svenljunga

– Kroppen har varit dold och mycket svår att anträffa. Den hade inte hamnat där om personen hade tagit sitt liv. Det är därför vi har inlett en förundersökning om mord, alternativt dråp.

Väldigt ovanligt

Det var i mars förra året som polisen fick in en anmälan från anhöriga till mannen om att han var försvunnen.

– Det är väldigt ovanligt måste jag säga, att man anmäls försvunnen så långt senare, säger Lena Matthijs.

Mannen hade flera fastigheter runt om i Västsverige och levde ett liv i avskildhet. I perioder vistades han utomlands.

– Göteborgspolisen utredde försvinnandet men hittade ingenting som tydde på brott, säger Lena Matthijs.

Sökte vid torpet

Under utredningen framkom att sista gången mannen hade setts vid liv var våren 2014, ett år innan han anmäldes försvunnen. Polisen pratade under utredningen med grannar och anhöriga. De sökte också efter mannen vid det torp där en god man, som kopplats in för att städa ur huset, hittade kroppen under måndagen.

– Man förstår att de inte hittade kroppen när man ser hur den låg. Omständigheterna gör att till och med en kriminalsökshund, en så kallad likhund, kunde gå bet på det, säger Lena Matthijs.

Polisen hoppas att mannen ska kunna identifieras under onsdagen eller torsdagen.

Anhöriga till den man som anmäldes försvunnen för ett år sedan har informerats om att en död kropp hittats på mannens ägor.

– De förstår att det finns en risk att det handlar om honom, säger Lena Matthijs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Svenljunga

Mer i ämnet