Äldre man hittades död i soptunna på ett ödetorp i Svenljunga. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Man frias i hovrätten för mordet i Svenljunga

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 50-årsåldern frias från mordmisstankarna i Svenljunga fastslår hovrätten.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom och friar mannen i 50-års åldern för mordet av en 84-årig man i Svenljunga. Enligt domen kan det inte uteslutas att någon annan än den åtalade utövade det våld som ledde till 84-åringens död. Det går inte att bevisa att den åtalade varken ensam eller som medgärningsman varit inblandad.

Genom hemliga avlyssningar ska den friade mannen sagt att andra personer ströp 84-åringen. Det har även hittats hårstrån i cementen, som den mördade låg i, som varken tillhör den åtalade eller brottsoffret.

Mordet i Svenljunga

Fälls för grov stöld

Hovrätten fastslår att även om mannen i 50-årsåldern frias från mord så har han vetat om 84-åringens död. Sambandet mellan att det togs ut 200.000 kronor från den mördade 84-åringens konto samtidigt som den åtalade och hans hustru ökade sina kontantinköp, gör att hovrätten dömer mannen för grov stöld.

Skadeståndet ändras därmed och mannen döms att betala 200.000 kronor i skadestånd till 84-åringens dödsbo samt ränta sedan 30 juni 2014.

Han döms också för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel då han använt 84-åringens bil vid tiden för mordet.

Ekonomiskt motiv

Sommaren 2016 hittades en 84-årig man i en soptunna indränkt i cement vid sitt torp i Svenljunga, mannen visar sig varit försvunnen i två år. En man i 50-årsåldern som haft kontakt via hemtjänsten med 84-åringen misstänktes snart för mordet. Han åtalades för att ha rånat, mördat och dumpat den äldre mannen.

Åklagaren hävdade att motivet var ekonomiskt: det sista livstecknet från 84-åringen var ett kontantuttag på 200.000 kronor, därefter började den misstänkte 50-åringen och hans fru göra stora kontantinköp.

Men tingsrätten i Borås friade den misstänkta mannen, det finns varken DNA eller fingeravtryck som kopplar 50-åringen till mordplatsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Svenljunga

Mer i ämnet