En äldre man hittades död ingjuten i cement i soptunna på ett ödetorp i Svenljunga. Foto: Joakim Eriksson / Agena Foto

Ska ha erkänt mord i Svenljunga i hemlig avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

Den äldre mannen rånades och ströps. Därefter dränktes kroppen i cement och gömdes i en soptunna vid ett ödetorp i Svenljunga. Det menar åklagaren som nu åtalar en man – som arbetat som den döde mannens kontaktperson inom hemtjänsten – misstänkt för mord och grovt rån.

Den misstänkte mannen förnekar brott.

Det började med att en äldre man försvann i Svenljunga. Under våren 2015 letade både polis och Missing people efter mannen utan att hitta honom.

Ett år senare, sommaren 2016, ska mannens torp städas ut. Men en soptunna på gården är märkligt tung. När den välts med hjälp av grävskopa uppdagas något makabert. Ur tunnan faller en kropp täckt av cement. När kroppen senare undersöks bekräftas enligt åklagaren att den äldre mannen mördats.

Mordet i Svenljunga

– Han har skador som tyder på strypning och på skarpt våld, med kniv eller annat vasst föremål, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Sista livstecknet

Enligt åklagaren ska mannen ha mördats redan under våren 2014. Då upphör spåren efter mannen.

– Sista livstecknet från den avlidne är att han tar ut 200.000 kronor i kontanter på en bank, säger kammaråklagare Maria Thorell.

LÄS MER: Mordgåtan nystas upp – kan handla om pengar

I november förra året grips så en man i 50-årsåldern i sin bostad i Göteborg. Åklagaren misstänker att han kan ha begått mordet på grund av ekonomiska motiv. Mannen förnekar brott och bara några dagar senare släpps han på fri fot. Men misstankarna mot mannen finns kvar.

Åtal väcks på torsdag

Några månader passerar och i början på 2017 begär åklagaren mannen häktad då hon anser att misstankarna mot mannen stärkts. Sedan dess har mannen suttit frihetsberövad.

Nu är utredningen färdig och på torsdag åtalas mannen för mord och grovt rån.

LÄS MER: Begärs häktad för mord vid ödetorp

Den misstänkte mannen ska ha kommit i kontakt med den mördade mannen i sitt jobb inom hemtjänsten i en annan västsvensk kommun. Maria Thorell menar att det finns flera indicier som talar för att det är just den här mannen som begått mordet.

Enligt åklagaren ska han varit saknad från sin hustru under de dagarna mordet ska ha begåtts. När han kom tillbaka ska paret börjat konsumera friskt, enligt åklagaren. Kapitalvaror, en ny bil och en utlandsresa.

– Det är mycket pengar som konsumeras när han kommer hem, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Hemlig avlyssning

Det ska också finnas en inspelning från en hemlig avlyssning. En inspelning som åklagaren tänker använda som bevisning under rättegången.

– Där erkänner han att han har dödat den här mannen, säger Maria Thorell.

Mannen har under hela undersökningen nekat till brott. Enligt mannens advokat Leif Silbersky är erkännandet en sanning med modifkation.

– Han har under förundersökning lämnat en rimlig förklaring till denna inspelning och kommer även under huvudförhandling i tingsrätten förklara varför det har blivit på det sättet, säger advokat Leif Silbersky.

”Har lämnat en förklaring”

Även till inköpen ska det finnas en förklaring till varifrån pengarna kommer, enligt advokaten.

– Han har lämnat en förklaring till varje krona och öre, säger han.

Leif Silbersky vill vänta med att uttala sig till hur han ser på åklagarens samlade bevisning tills åtalet kommer.

Kammaråklagare Maria Thorell kommer även väcka åtal mot den misstänkte mannens hustru. Hon kommer att åtalas för häleri och pennigtvättsbrott. Även hon ska, enligt åklagaren, förneka brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Svenljunga

Mer i ämnet