Äldre man hittades död i soptunna på ett ödetorp i Svenljunga. Foto: Joakim Eriksson / Agena Foto

Mordgåtan nystas upp – kan handla om pengar

Uppdaterad
Publicerad

En försvunnen äldre man hittades i somras död vid sitt torp i skogen i Svenljunga. Nu har en man anhållits misstänkt för mordet. Mordet kan enligt åklagaren skett på grund av pengar.

I början av januari 2015 anmäldes en äldre man försvunnen i Svenljunga. Polis och Missing People letade efter honom under våren, men utan hitta honom. När så mannens torp skulle städas i somras hittades mannen död i en soptunna, enligt åklagaren.

– Man fick ha en grävmaskin för att välta den och då föll mannen ut. Han låg på ett sådant sätt man kunde utesluta att han lagt sig där frivilligt. Det har även gjorts en undersökning av honom som konstaterat att han är mördad, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Mordet i Svenljunga

Hon berättar att utredningen tittat på mannens banktransaktioner och kommit fram till att han mördats långt tidigare, i april 2014.

I tisdags greps en man i 50-årsålden i sin bostad i Göteborg. Han har nu anhållits som misstänkt för mordet.

– Den här anhållna har haft kontakt med mannen väldigt nära inpå dödsfallet. Ändå hörde han inte av sig till polisen när sökningarna drog igång efter mannen, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Maria Thorell vill med tanke på att utredningen är i ett känsligt läge inte gå in på vilken relation männen ska haft till varandra, mer än att de ska ha träffat varandra. Mordet kan enligt åklagaren skett på grund av pengar.

– Det är en sån misstanke vi har. Att det handlat om ekonomiska motiv, säger hon.

Den misstänkta mannen förnekar brott, enligt åklagaren. Maria Thorell har ännu inte bestämt om hon även kommer att begära mannen häktad.

– Vi får se vad han har för förklaringar om misstankarna stärks eller försvagas, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Svenljunga

Mer i ämnet