Backaborna kan få undantag från trängselskatten

Uppdaterad
Publicerad

Bilägare som bor i Backa, Bäckebol, Tagene och Kärra kan få slippa betala trängselskatt när de passerar betalstationerna som finns mellan Backa och E 6 eller Backa och Tagene.

Detta om regering och riksdag säger ja till förslaget från styrgruppen för Västsvenska paketet, uppger Trafikverket i ett pressmeddelande.

Kritiken mot betalstationernas placering i stadsdelen har varit högljudd och hård och Trafikverket har lyssnat. De negativa konsekvenserna för de boende i Backa blev större än styrgruppen för Västsvenska paketet förutsåg.

Trängselskatt Göteborg

Ett av 16 förslag

Under vintern 2013 till 2014 utredde styrgruppen trängselskatten och fick in omkring 1 300 förslag och synpunkter att ta hänsyn till. I februari redovisade de 16 alternativ för trängselskattens framtid på östra Hisingen och nu har ett av de alternativen lagts fram. Om styrgruppens förslag går igenom så presenteras det för regeringen före sommaren.

Det är då upp till regeringen att ta ställning till om det är motiverat och lagtekniskt möjlig att ändra så att Backaborna undantas från beskattning när de passerar de aktuella betalstationerna.

Kan bli lagändring

Om regeringen säger ja till förslaget kommer Riksdagen att besluta om det blir en lagändring. Det kommer då att innebära att Backaborna kan färdas inom sin egen stadsdel utan att betala trängselskatt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trängselskatt Göteborg

Mer i ämnet