Idag kom hovrättens dom i trippelmordet. Foto: TT

Båda bröderna dömda för trippelmord

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten i Göteborg beslutar att döma två bröder till livstids fängelse för morden på tre unga människor i Uddevalla förra året.
Den yngre brodern som friades i tingsrätten döms i sin frånvaro och jagas nu av polis.

I dag kom hovrättens dom i trippelmordet. De ändrar tingsrättens dom när det gäller den yngre brodern. Han döms nu till livstids fängelse.

Det var runt midnatt den sjunde mars som två män i 20-års åldern och en 18-årig kvinna blev ihjälskjutna på Bävedalsvägen nära Uddevalla sjukhus. Samtliga sköts i huvudet och polisen har beskrivit det som en ren avrättning.

Två bröder, som nu är 22 år och 23 år, greps kort därefter. Båda anhölls misstänkta för mord. En tredje man misstänktes för medhjälp. I tingsrätten dömdes den äldre brodern till livstids fängelse men den yngre friades.

Åklagare Per-Erik Rinsell var nöjd med tingsrättsdomen mot 23-åringen, men ansåg att även den yngre brodern borde ha dömts skyldig.

– Jag tycker att bevisningen även räcker där. De omständigheter som finns ska räcka för en fällande dom, sa han.

Utfört gärningen tillsammans

Hovrätten höll alltså med åklagaren. Också den yngre brodern döms alltså till livstids fängelse.

Flera personer kan vara gärningsmän samtidigt trots att inte alla, och kanske inte ens någon av dem, självständigt uppfyller hela brottsbeskrivningen i ett straffbud, förutsatt att vad de gör tillsammans innebär att brottsbeskrivningen är uppfylld. De har med andra ord tillsammans utfört gärningen,” skriver hovrätten i sin dom.

Den yngre brodern har efter den friande tingsrättsdomen troligen flytt landet och jagas nu av polisen internationellt.

– Han sjukskrev sig sista dagen i hovrätten och nu vet väl ingen var han är, säger 22-åringens advokat Claes Östlund.

Vad tror du?

– Det kan man väl lista ut i och för sig, men det har jag inga kommentarer till, säger Claes Östlund.

Sänkt beviskrav

Claes Östlund har inte fått domen när SVT Nyheter får tag på honom, men han är förvånad över den fällande domen.

– Tingsrätten tyckte att det inte gick att bevisa att han har varit på brottsplatsen. Nu anser hovrätten tvärtom, utan att det har kommit fram något nytt. Det måste betyda att de har sänkt beviskravet på något vis, eller har gjort en annan bedömning än tingsrätten, säger Claes Östlund och fortsätter.

– Konsekvensen av detta blir att han får livstid, 25 år. Det är subtila bedömningar det handlar om uppenbarligen. Jag kan inte kritisera hovrättens dom förrän jag har läst den och de har säkert motiverat hur de har kommit fram till sin ståndpunkt.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem berättar för GT att han är mycket nöjd med hovrättens dom.

– Man ska inte behöva ta reda på exakt vem som gjort vad. Huvudsaken är att det finns en plan och att man tillsammans utfört den, säger han.

Svårt att överklaga

22-åringens advokat Claes Östlund är tveksam till om det går att överklaga domen vidare till Högsta domstolen.

– Bevismål tar inte Högsta domstolen upp om det inte är ett prejudikatintresse. Jag får läsa domen och se om det finns någon möjlighet.

7 mars: Två män i 20-årsåldern och en 18-årig kvinna hittas döda vid en gata i Uddevalla. De har blivit ihjälskjutna under natten.

8 mars: Polisen slår till mot en lägenhet i Uddevalla, där en man grips. Strax senare grips hans bror. Båda anhålls som misstänkta för mord, och häktas efter några dagar.

23 mars: En 21-årig man grips, misstänkt för medhjälp till mord.

21 augusti: Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell väcker åtal vid Uddevalla tingsrätt.

4 september: Rättegången inleds i en säkerhetssal i Göteborg. Det blev stökigt flera gånger under förhandlingarna. Offrens anhöriga skrek åt de åtalade.

28 september: Tingsrätten dömer den äldre av bröderna till livstids fängelse. Den yngre frias. 21-åringen som åtalats för medhjälp frias för detta, men döms till fängelse för andra brott.

källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet