Sverige vill göra ett undantag för att Martin Saliba ska lämnas ut från Libanon. Foto: Polisen/TT

Så kan Saliba få avtjäna straffet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I Libanon har Martin Saliba dömts till livstids straffarbete för trippelmordet i Uddevalla. Men enligt nya uppgifter till tidningen GT kan han få straffet avtjänat i Sverige.

2016 dömdes Martin Saliba tillsammans med sin bror för trippelmordet i Uddevalla som ägde rum ett år tidigare, 2015. Men dagen före domen åkte Martin Saliba på eget bevåg till Libanon, där han senare kom att gripas. Sverige har sedan dess försökt få honom utlämnad, vilket Libanon sagt nej till. Istället har en rättsprocess ägt rum i Libanon, baserad på den svenska polisutredningen.

Måste själv begära

Härom veckan dömdes Martin Saliba till livstids straffarbete. Men nu gör nya uppgifter gällande att han, trots allt, kan få avtjäna straffet i Sverige. Det skriver GT.

Det hela bygger på att Martin Saliba själv begär att få avtjäna straffet i ett svenskt fängelse och att libanesiska myndigheter i så fall går med på det.

– Tidigare har han valt att inte samarbeta med det svenska rättsväsendet, men det kanske förändras nu om han anser att den här påföljden som han fått nu är så pass tuff, säger Cecilia Riddselius, ämnesråd på justitiedepartementet till gt.se.

Inte så sannolikt

Samtidigt bedömer hon det inte så sannolikt att att Libanon skulle bevilja en sådan förfrågan.

– I och med att Libanon hittills inte velat samarbeta med Sverige i det här ärendet så har jag svårt att se att de skulle välja att göra det nu. Det ser inte ut som att det skulle bli verklighet, säger hon till tidningen.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.