Foto: Polisen

HD avslår Martin Salibas resningsansökan

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Martin och Mark Saliba dömdes för trippelmordet i Uddevalla 2015. Martin Saliba begärde resning, men Högsta domstolen kommer inte att ta upp resningsansökan.

Martin Saliba frikändes först av tingsrätten men hovrätten ändrade domen. Han menar att han är oskyldig och vill frias för trippelmordet och har velat ha en ny rättegång. I resningsansökan till Högsta domstolen lyftes det fram att det kommit nya bevis som sannolikt skulle lett till en friande dom i hovrätten.

Det handlar bland annat om att Martins bror Mark Saliba numera erkänt morden och även uppgett att Martin Saliba inte var delaktig i morden.

Trippelmordet i Uddevalla

Avslår resningsansökan

Men på tisdagen kom beskedet att Högsta domstolen avslår resningsansökan. Högsta domstolen skriver i sitt beslut att det som Martin Saliba har fört fram som ny bevisning inte sannolikt skulle ha lett till en friande dom i hovrätten.

Domstolen anser inte heller att det finns synnerliga skäl att på nytt pröva frågan om Martin Saliba begått morden.

Advokat besviken

SVT Nyheter Väst har sökt Martin Salibas advokat Björn Hurtig. Han är utomlands men skriver i ett mejl att han är besviken över Högsta domstolens beslut.

”Jag har dock tagit del av beslutet och är givetvis besviken; både på beslutet i sig men även på de magra skäl som HD redovisar. HD har trots allt sett ansökan om resning så stark att de ansett sig behöva vara fem justitieråd som fattat beslutet och då tycker jag att de skulle redovisa betydligt utförligare skäl för sitt ställningstagande.  I övrigt har jag inte så mycket mer att säga just nu, eftersom jag ännu inte lyckats nå min klient. Men jag är säker på att han kommer bli djupt besviken.”

Martin Saliba, som är medborgare i både Sverige och Libanon, flydde till Libanon innan domen kom. Han sitter nu frihetsberövad där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet