Foto: Polisen

Nya bevis ska få Martin Saliba friad

Uppdaterad
Publicerad

Mark Saliba tar på sig hela skulden för trippelmordet i Uddevalla, i Martin Salibas resningsanökan. De båda bröderna har nu gett nya redogörelser på vad som hänt, och de nya bevisen stöds av flera sakkunnigutlåtanden.

Livstidsdömde Martin Saliba vill frias för trippelmordet och ha en ny rättegång. Enligt resningsansökan som kommit in till Högsta domstolen så finns det nu flera nya bevis som rätten borde ta ställning till.

– Vi har låtit experter analysera detta och de underkänner hovrättens dom och deras resonemang, säger advokat Björn Hurtig.

Trippelmordet i Uddevalla

Bröderna Mark och Martin Saliba är båda livstidsdömda för trippelmordet i Uddevalla våren 2015, då tre unga person sköts ihjäl. Men nu presenteras flera nya uppgfiter som ska påvisa Martin Salibas oskuld.

Avspärrningarna i Uddevalla 7 mars 2015, då tre personer hittats mördade. Foto: SVT

Martin Saliba friades i tingsrätten men fälldes i hovrätten. Innan den senare domen hann han dock fly landet. Han greps senare i Libanon där det pågår en rättsprocess mot honom utifrån polisens förundersökning i Sverige, vilket SVT Nyheter Väst rapporterat om tidigare.

Tar på sig skulden

Enligt resningsansökan så erkänner den äldre brodern Mark Saliba sig skyldig till morden. Mark hävdar att han var ensam gärningsman under skottlossningen och att hans bror Martin Saliba inte befann sig på platsen alls.

Enligt Sten-Rune Timmersjö, chef vid polisens enhet för grova brott i Fyrbodal, är det märkligt att det framkommer nya uppgifter i ärendet först nu.

– Han har haft jättelång tid på sig i både tingsrätten och hovrätten. Det finns säkert goda grunder i det här, men jag vet inte varför det framkommer nu, säger han och fortsätter:

– Sedan tar det tid att bearbeta allt nytt också och det tar tid att sammanställa allt nytt. Men jag tycker det är konstigt, det är märkligt, säger han.

Fick ”frysreaktion”

Men Martin Salibas advokat Björn Hurtig skriver i resningsansökan att Högsta domstolen bör se över de nya bevisen som framkommit och ogiltigförklara hovrättens dom.

I ett sakkunnigutlåtande från en psykologiprofessor skriver han att vittnesuppgifterna från platsen inte är så tillförlitliga att de kan användas som grund för en fällande dom. Dessutom anser han hovrättens påstående och resonemang om att det krävts två skyttar, på grund av att kropparna låg på ett sådant sätt att ingen försökt fly, inte håller.

Enligt professorn så kan en eller de båda skjutna männen drabbats av en så kallad frys-reaktion, ”frozen fright”, vilket innebär att de inte försökt fly brottsplatsen under det omedelbara dödshotet. Enligt professorn finns både vetenskaplig och beprövad erfarenhet av frysreaktioner.

Tändsatspartiklarna behöver inte vara bevis

Att fynd av tändsatspartiklar hittats på Martin Saliba behöver inte heller tyda på att han varit delaktig i skjutningen, menar tre tidigare kriminalkommissarier i ett annat sakkunnigutlåtande. Partiklarna skulle lika väl kunna förklaras av att Martin Saliba höll om sin äldre bror när de efter skottlossingen lämnade platsen på motorcykel.

Advokat Björn Hurtig Foto: SVT

Med de nya bevisen hoppas Björn Hurtig att Högsta domstolen ska ge prövningstillstånd.

– Vis av erfarenhet vet jag hur svårt det är, men jag hoppas. Jag tycker vi har fått fram så många uppgifter att det föreligger rimliga tviviel, säger Björn Hurtig.

Sten-Rune Timmersjö berättar att han tror det kan bli svårt att få igenom en resningsansökan.

– Jag tror det är väldigt svårt att få igenom det, det är svårt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet