Foto: Polisen

Trippelmördaren i Uddevalla döms till livstids straffarbete – i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Martin Saliba flydde till Libanon innan han dömdes för trippelmordet i Uddevalla. Men där har nu rättvisan hunnit ikapp honom. I en domstol har han dömts till livstids straffarbete, enligt GT.

Martin Saliba dömdes tillsammans med sin bror Mark Saliba till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla 2015. Men innan han dömdes hann Martin Saliba fly från Sverige till Libanon.

Nu döms han dock för trippelmordet – i libanesisk domstol. Enligt GT dömdes han till döden, men fick straffet omvandlat till livstids straffarbete.

Polisen i Uddevalla och dess chef för grova brott, Sten-Rune Timmersjö, har inte fått någon information från Libanon under rättsprocessen där.

– Vi har inte hört något. Men har de gjort samma bedömning som hovrätten i Sverige, så förstärker de ju bilden av att det var rätt dom, säger han.

Dom viktigt för anhöriga

Förutom straffarbetet döms Martin Saliba att betala ett skadestånd på 300 000 kronor.

– Det var ju han eget val att fly till Libanon. Det var kanske inte det bästa valet han gjorde, säger Sten-Rune Timmersjö.

Han betonar samtidigt att beskedet var viktigt för de anhöriga.

– Men de hade ju velat ha det här beskedet för länge sedan.

SVT har sökt Martin Salibas svenska advokat Björn Hurtig utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.