Polisen spärrade av platsen där de båda personerna hittades. Foto: TT/Robert BetzehagVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hovrätten skärper straff för ”barmhärtighetsmord” i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för västra Sverige skärper domen för den kvinna i 70-årsåldern som dödade sin make i Lysekil i april i år. Kvinnan har berättat att hon skar maken i handleden som en gärning av barmhärtighet.

Det var i april i år som hemtjänstpersonal hittade ett äldre par i 70-årsåldern skadade i en lägenhet i centrala Lysekil. Mannen var död och kvinnan vid liv, men svårt skadad. Mannen hade skärsår i vänster handled. Kvinnan greps kort efter händelsen och åtalades senare misstänkt för mord på sin man.

Kvinnan dömdes den 16 september av Uddevalla tingsrätt till två års fängelse för dråp – något som överklagades av åklagaren. Nu har hovrätten skärpt tingsättens straff till fyra års fängelse för dråp.

Skulle begå självmord tillsammans

Kvinnan har i förhör erkänt själva händelseförloppet, men nekat till brott. Enligt henne skar hon sin man i handleden av barmhärtighetsskäl – för enligt henne ville han dö. Kvinnan berättade i tingsrätten att hennes man hade sagt att han upplevde sig hånad av hemtjänstpersonalen när han bad om hjälp, och ville därför inte leva längre. Tanken var att även kvinnan själv skulle dö när hon utförde dådet, och hade därför skurit sig själv, har hon berättat i förhör.

– Vi kunde inte leva ett sådant liv, det blir bara bråk när de (hemtjänstpersonalen reds. anm.) kommer, sa kvinnan i tingsrätten tidigare i år.

Enligt kvinnan skulle de begå självmord tillsammans, som de också hade försökt tidigare. Då tog de en överdos på sömntabletter, men överlevde båda två.

Enligt domen från hovrätten är det emellertid tveksamt om den nu döde mannen var i stånd att ta beslut i frågan, eftersom han misstänktes vara dement:

”Även om (den dömda kvinnan) vid gärningsögonblicket hade fog för sin uppfattning att hon av medmänsklighet uppfyllde (makens) verkliga vilja var hon medveten om att han tidigare hade lämnat olika uppgifter i denna fråga och att han hade varit förvirrad under de närmaste dagarna dessförinnan.” 

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVTs reporter Lisa Johansson förklarar varför straffet skärptes Foto: SVT

”Det finns tveksamheter”

Kammaråklagare Robert Beckard är till viss del nöjd med hovrättens dom. 

– Hovrätten har beaktat den dödes förvirring i en högre utsträckning än vad tingsrätten har gjort. De konstaterar att det finns klara tveksamheter kring vad han ville och inte ville. 

Åklagaren ville att kvinnan skulle dömas för mord, men hovrätten håller med i tingsrättens bedömning och menar att gärningen inte kan anses tillräckligt grov.

Advokaten: Vill överklaga

Kvinnans advokat Tommy Nilsson hade på onsdagsförmiddagen ännu inte varit i kontakt med sin klient men säger att hon var väl medveten om att det kunde bli en straffskärpning. 

– Jag tycker att man kunde beaktat omständigheterna mer så att straffet hade blivit något lägre, säger han. 

Tommy Nilsson kommer råda kvinnan att söka prövningstillstånd i Högsta domstolen eftersom han tycker att det saknas rätt rubricering för den här typen av brott. 

– Hon bestämmer, men jag tycker att det saknas reglering inom det här området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer