Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnförhörsledaren Daniel Brolin tycker det är höga krav på barnen i en rättsprocess och menar att ett stort ansvar vilar på barnförhörsledaren att få barnet att berätta så mycket och tydligt som möjligt. Foto: Per-Olof Stjärnered/ SVT

Barnförhörsledaren om kraven på barn vid misstänkta sexualbrott: ”Galet höga”

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora krav som ställs på både barn och förhörsledare vid förhör om sexualbrott. Det säger barnförhörsledare Danel Brolin vid Barnahus i Göteborg.

– Det ställs galet höga krav. Av min erfarenhet tycker jag inte att varje ord som barn säger måste vara korrektt, säger han.

Hovrätten för västra Sverige kom med sin mycket uppmärksammade dom i förra veckan. En man i 50-årsåldern, som tidigare dömts i tingsrätten för våldtäkt mot en tioårig flicka, friades från anklagelserna.

Hovrätten ansåg att flickan haft svårt att förklara vad som egentligen menas med ”snippa” och ansåg att det därför inte gick ”att styrka att mannen penetrerat hennes underliv”.

Kritik mot snippan-dom

Domen har rört upp starka känslor och medfört stora diskussioner om huruvida kraven på barn i en rättsprocess är för höga, vilket SVT rapporterat om tidigare.

Hjälper barnet att berätta

På Barnahus i Göteborg förhör man bland annat barn som blivit utsatta för sexualbrott.

Att låta barnen själva berätta utan att ställa för ledande frågor är viktigt, menar barnförhörsledare Daniel Brolin. Det kräver mycket stor lyhördhet och noggrannhet.

– Vi vet ju vad åklagaren vill veta, men det vet ju inte barnet, så där är vi till för att hjälpa barnet att berätta om sin situation och följer upp med frågor så barnet kan berätta mer. 

Olika hur öppna barnen är

Att kunna berätta om svåra saker, övergrepp eller andra brott man blivit utsatt för är väldigt individuellt, enligt Daniel Brolin.

– Vissa barn har inga som helst problem att prata om deras situation, medan vissa knyter sig direkt och vill inte alls prata om det.

Han menar samtidigt att kraven måste vara höga eftersom det ligger till grund för en gärningsbeskrivning.

– Det är också för att den som är misstänkt ska kunna försvara sig. Det ligger på förhörsledaren att följa barnet i deras berättelse så att det blir tydligt för övriga, säger han.

Barnahus Göteborg

Barnahus Göteborg är en verksamhet där socionomer, polis, åklagare, barnläkare och barn- och ungdomspsykologer samarbetar när det finns misstanke om att barn utsatts för våld och övergrepp.

Lokalerna är barnanpassade och alla som träffar barnen är speciellt utbildade för det.

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet