Den dömde i Hovrätten. Foto: TT

Trippelmördaren greps för sex dagar sedan

Uppdaterad
Publicerad

En av de bröder som i våras dömdes för det brutala trippelmordet i Uddevalla förra året har gripits i Libanon. Det bekräftar en utredare på polisens Fast-grupp för internationellt efterlysta till SVT Nyheter Väst.

Det var i januari som två bröder dömdes till livstids fängelse för fjolårets trippelmord i Uddevalla. En av bröderna hade tidigare friats i tingsrätten och flydde efter det till Libanon där han sedan dess har levt på fri fot. Nu bekräftar polisens FAST-grupp för internationellt efterlysta att det är samma person som dömts för trippelmordet i Uddevalla i fjol som gripits i Libanon för sex dagar sedan.

– Det är naturligtvis samma person. Han är efterlyst för att avtjäna fängelsestraff för mord och har nu gripits i Libanon, säger en utredare på polisens Fast-grupp.

Utredaren vid polisens Fast-grupp bekräftar att den dömde trippelmördaren greps av libanesisk polis för sex dagar sedan i landet. Det finns inga uppgifter på hur gripandet gick till, eller hur den dömde trippelmördaren mår i nuläget.

– Vi fick besked från Libanon igår, via Interpolkanaler. Vi har våra egna kontaktytor där, säger utredaren.

Och han befinner sig just nu i Libanon?

– Ja. Det är helt och hållet en libanesisk process det här, vi har ingen insyn i det. Sverige har ju en utlämningsbegäran som skickats till Libanon, och då blir det en domstolsförhandling där libanesisk domstol avgör om han kommer lämnas ut till Sverige eller inte.

Och hur lång tid tar ett sådant utlämnande?

– Vi vet inte alls hur lång tid det tar, det beror på hur snabb deras domstolsprocess är, säger utredaren till SVT.

Oklart om han kommer utlämnas

Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens utredningar av grova brott i Fyrbodal och den som lett utredningen om trippelmorden bekräftar att ett utlämnande kan ta lång tid, och att det inte är säkert att han ens kommer att utlämnas, då Sverige inte har något utlämningsavtal med landet.

– Det är inte säkert att vi får hit honom över huvud taget, säger Sten-Rune Timmersjö.

Kriminalvården har tidigare begärt att få mannen utlämnad eftersom mannen är dömd till livstid i hovrätten, och ett långt fängelsestraff väntar honom när han återvänder till Sverige.

Men eftersom det rör sig om ett land utanför EU ligger nu ärendet hos Justitiedepartementet som tillsammans med den svenska ambassaden i landet nu för dialogen med de libanesiska myndigheter. Pontus Bergsten är den ansvarige handläggaren på Justitiedepartementet, och han säger att ett utlämnande kan dröja.

– Vi har inget utlämningsavtal med landet som vi har med många andra länder. Samarbetet sker i stället bilateralt via ambassaden i varje land, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet