Genrebild Foto: TT

Bekräftat: Pulvret var natriumazid

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern hittades död på ett vandrarhem i Göteborg efter att ha kommit i kontakt med ett extremt giftigt ämne i form av ett vitt pulver – det är nu bekräftat att det rörde sig om natruimazid. Dödsorsaken är ännu inte fastställd.

Nu bekräftar polisen att det rör sig om ämnet natriumazid. Det används bland annat i krockkuddar i bilar för att generera gas och blåsa upp kudden.

Det är ännu oklart om det var själva pulvret som orsakade kvinnans död. Den rättsmedicinska undersökningen kvarstår, skriver polisen på sin hemsida.

Övriga personer som befann sig där fyndet gjordes har inte fått några symtom. 19 personer kontrollerades.

Påse hittades nära död kvinna

Den döda kvinnan hittades för en vecka sedan i ett av rummen på vandrarhemmet nära Slottsskogen. I närheten hittades senare påsen.

Natriumazid beskrivs som ett explosivt vitt pulver, som kan vara farligt även i väldigt små mängder.

– Det är en udda, ovanlig kemikalie. Vi har få tillbud i Sverige, sade Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen, till TT i samband med händelsen.

– Ett gram kan räcka. Då finns det risk att personen drabbas av ett kraftigt blodtrycksfall, av kramper, medvetslöshet och att hjärtat får svårt att pumpa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna död på vandrarhem

Mer i ämnet