Polisen på plats vid vandrarhemmet i centrala Göteborg under torsdagskvällen Foto: Henrik Brunnsgård/TT

Polisen om fyndet på vandrarhemmet: Därför misstänker vi natriumazid

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande kvarstår många frågetecken kring det mystiska fyndet av en livlös kvinna på ett vandrarhem i centrala Göteborg. Polisen är inte säkra på om det är det giftiga och explosiva ämnet natriumazid som hittats på rummet, men berättar nu för SVT Nyheter varför man befarar att så är fallet.

– Det stod på påsen, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen region väst.

Dagen efter att polisen i Göteborg fått ett egendomligt dödsfall som ärende på sitt bord är en hel del präglat av frågetecken. Först under fredagen hoppas man kunna ha identifierat vem den kvinna som hittades död inne på ett rum på ett vandrarhem är.

– Det är där fokus ligger nu, för hon är ju inte identifierad ännu.

Kvinna död på vandrarhem

Vandrarhemmets ägare säger i en kommentar till tidningen Dagens Nyheter att kvinnan troligtvis var mellan 20 och 25 år gammal. Någon dödsorsak är ännu inte klarlagd, även det hoppas polisen snart kunna konstatera.

Preliminära rubriceringar

Kvinnans dödsfall och det misstänkta farliga ämnet utreds separat.

– Dödsfallet utreds som vållande till annans död, men det är högst preliminärt. Det misstänkta farliga föremålet, rubricerades först som ett narkotikabrott, men har ändrats. Under utredningen så får vi se om de här två fallen har något samband, säger Peter Adlersson.

Finns det någon misstänkt?

– Nej, vi har ingen misstänkt i nuläget och kvinnan var ensam i rummet när hon hittades. Det vi kommer att kolla på nu är om hon haft sällskap tidigare.

Kan få vänta dagar på svar

I samband med polisinsatsen på vandrarhemmet under torsdagen hittades också ett misstänkt vitt pulver, inne på det rum där den döda kvinnan hittades. Nu berättar polisen för SVT Nyheter varför man misstänker att det rör sig om ett giftiga och explosivt ämne.

– Det stod på påsen, natriumazid. Sedan har vi inte kunnat säga att det faktiskt är det ämnet, men det är därför man misstänker det, säger Morten Gunneng vid polisen.

– Vi har behandlat det som ett giftigt ämne.

Hur lång tid kommer det ta innan polisen bringat klarhet kring just detta fynd?

– Ja, det har skickats till NFC (Nationellt forensiskt centrum) för analys, och det ligger säkert som prioriterat. Men vi pratar ändå om dagar innan man säkert kan säga något om det.

”Kan vara något annat”

Natriumazid används bland annat i krockkuddar i bilar och har en viktig funktion för att gas ska kunna skapas så kudden blåses upp vid en krock. Att andas in det, få det på huden eller förtära det vita pulvret kan vara livsfarligt.

Gunneng poängterar att polisen på intet sätt kunnat koppla fyndet av det man misstänker är natriumazid och kvinnans död.

– Det kan ju vara något annat också, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna död på vandrarhem

Mer i ämnet