GENREBILD. Mycket små doser av natriumazid kan räcka för att en människa ska avlida. Foto: TT

Läkaren om giftet: ”Ett gram kan räcka”

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande finns det många frågetecken kring vad som hänt den kvinna som hittats död på ett vandrarhem i Göteborg.
– Det är mycket som är oklart, men vi fortsätter våra undersökningar, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Vid lunchtid på torsdagen hittades kvinnan, som uppges vara i 20 till 25-årsåldern, på ett vandrarhem i centrala Göteborg. I närheten av henne hittades en påse med vitt pulver. På påsen stod det natriumazid.

– Vi vet inte vad dödsorsaken är. Det får vi först veta efter obduktionen. Innan dess vet vi inte om hon varit i kontakt med det här ämnet eller fått det i sig, säger Peter Adlersson.

– Man har gjort tester på pulvret och det preliminära resultatet tyder på att det rör sig om natriumazid, säger Adlersson.

Ett slutgiltigt resultat väntas dröja ytterligare några dagar.

Ovanligt ämne

Natriumazid är ett giftigt, explosivt vitt pulver.

– Vi har här på Giftinformationscentralen inte ens en fråga om året om detta, det är ovanligt, säger överläkaren Mark Personne och fortsätter:

– Det är en udda kemikalie som används i industriella sammanhang. Det har mest varit känt för att ha förekommit i krockkuddar.

Inga tidigare dödsfall rapporterade

Natriumazid är ett pulver som bildar gas när det blandas med vätskor. Ämnet är giftigt både vid intag av pulver och vätska och vid inandning av gaser.

– Det påverkar kroppen genom blodtrycksfall, kramper och medvetslöshet och det är risk för allvarliga symptom redan vid ett gram, säger Mark Personne.

Komplikationer till följd av intag kan bland annat leda till skador kopplade till syrebrist i kroppen. 

– Det värsta som kan hända är att man dör av effekterna. Vi har inte några dödsfall rapporterade från Sverige, men internationellt finns detta.

Dödsorsaken inte utredd

En förundersökning har inletts om vållande till annans död. Kvinnans dödsorsak kommer enligt polisen inte vara utredd förrän under nästa vecka.

Ingen annan boende eller personal på vandrarhemmet har skadats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna död på vandrarhem

Mer i ämnet