Barnen tränar luftakrobatik på Cirkus Unik. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Belönad cirkusskola för barn

Uppdaterad
Publicerad

Fint pris till Cirkus Unik som samlar barn från hela Göteborg och utbildar dem i akrobatik och jonglering.

Elin Lütke och Jailton Carbiero kom för några år sedan till Sverige från Brasilien. Jailton Carneiro hade innan dess turnerat med cirkuskompaniet Cirque du Soleil över hela världen i nio år. I Göteborg startade de en cirkusskola för barn. Nu är det runt 100 barn från olika stadsdelar som deltar.

– Vi vill sammanföra barn från olika delar av staden och få dem att uppträda ihop, säger Elin Lütke. Målet är att öka barnens självförtroende och överbrygga sociala barriärer.

Stöd och råd i fem år

I veckan belönades Cirkus Unik, i konkurrens med över 300 andra sökande, med ett stort pris från stiftelsen Reach for Change som innebär att de får ekonomiskt stöd och rådgivning under fem år.

– Dessa sociala entreprenörer visar den ljusa framtid vi alla kan skapa för Sverige. Ibland kan det kännas som om problemen är många, men att se deras innovativa lösningar och passion för att förbättra livet för barn borde verkligen ge oss alla hopp, säger Alex Budak, Sverigechef på Reach for Change.

Det ekonomiska stödet räcker till att både Elin Lütke och Jailton Carneiro kan jobba heltid med cirkusskolan. Stödet trappas sedan ned under fem år.

Cirkusskola i Biskopsgården

Paret har också startat en cirkusskola för asylsökande barn i Biskopsgården.

– Efter dödsskjutningarna i Biskopsgården ville vi göra något för barnen där, säger Elin Lütke och fortsätter:

– Cirkus är ett bra verktyg för barns utveckling.

I Biskopsgården håller nu elva barn i åldrarna 5-12 på med så kallad nycirkus. Barnen tränar luftakrobatik, trapets och jonglering.

– Det är palestinska och syriska barn som har varit i Sverige mindre än ett år. Det är en häftig grupp, säger Elin Lütke.

Under fredagen bjöds föräldrar, släkt och vänner in till en terminsavslutning och uppvisning i Sjumilahallen i Göteborg. Efter jul fortsätter arbetet med upp till 150 barn i olika stadsdelar.

– Nu går vi vidare och ska i slutet av 2016 göra en gemensam show med barn från alla grupper, säger Elin Lütke.

Reach for Change väljer ut och ger stöd till ”Change Leaders”. Det är personer som gör livet bättre för barn. Reach for Change bidrar med lönefinansiering, kunskap och nätverk för att idéer ska kunna utvecklas. De stödjer projekt i sexton länder. Reach for Change är en ideell stiftelse grundad av Kinnevik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer