Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Larsson är oroad över om Lidköpings akut får finnas kvar. I klippet hörs också Stellan Ahlström som är sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus – han vill inte närmare gå in på besparingarnas effekter. Foto: SVT

Livslängden ökar – då tvingas Skaraborgs sjukhus skära ned

Uppdaterad
Publicerad

Skaraborgs sjukhus ska spara 350 miljoner under det kommande året. Inga konkreta förslag har presenterats mer än att det innebär en omställning som kommer att beröra samtliga fyra sjukhusorter. 

– Jag förstår att många medarbetare är oroliga, säger Stellan Alhlström, sjukhusdirektör. 

Se videon ovan med reaktionerna i Lidköping!

För att möta årets budget måste Skaraborgs sjukhus spara 350 miljoner.  

Redan i slutet på förra året sa sjukhusdirektör Stellan Ahlström till Nya Lidköpings tidning att det inte längre skulle gå att “spara med osthyvel” – större bitar skulle behöva tas bort.

Inga tydliga besked

Vid en presskonferens på fredagen ville han inte vara mer specifik än att förändringarna kommer att beröra vården på samtliga fyra sjukhus som ingår i Skaraborgs sjukhus, Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad.

-  Jag förstår att många medarbetare är oroliga, för vi står inför ett nytt läge med den här utmaningen. 

Protester i Lidköping

Nyligen blev det klart att gynekologimottagningen kommer att flytta tillfälligt från Lidköping till Skövde, på grund av personalbrist. Lokalt finns en farhåga att mer kommer följa. Bland annat att akutmottagningen skulle kunna komma att läggas ner.

För att möta detta planeras protester den 4 februari. Initiativtagaren Emma Larsson fick inga lugnande besked efter dagens presskonferens.

– Rädslan är enorm, omställningen kommer påverka alla sjukhus. Men när man ändrar om i akutflödet så riktas det mot Lidköping vilket kommer innebära en försämring, säger Emma Larsson.

Styrelsemöte på tisdag

Stellan Ahlström ville vid presskonferensen inte säga om det fanns planer för nedläggning av akuten utan hänvisade i stället till att eventuella konkreta förslag skulle kunna komma i samband med det möte som den politiska styrelsen för Skaraborgs sjukhus har på tisdag. 

Men han poängterade flera gånger att den åldrande befolkningen i området gör att vården av flera anledningar behöver omorganiseras för att möta behoven som skapas. 2030 väntas antalet personer över 80 år vara dubbelt så många.

– Vi vill ha en dialog kring att det kommer behöva göras en omställning framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet