Beslut nära om Vätternflygningar

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har ansökt om fler flygdagar över sjön Vättern, något som fått tusentals personer att reagera.

Försvarets flygningar över Vättern engagerar ovanligt många privatpersoner. Det här sedan försvarsmakten ansökt om att få flyga fler dagar per år över sjön. Nu kan avgörandets stund vara nära och de tyngsta remissinstanserna säger ja till fler flygdagar.

– Alla som bor runt Vättern, privatpersoner, lantbrukare och företag får massa restriktioner men vi anser att försvaret får en gräddfil, de gör som de vill och kör över oss, säger Elisabeth Lennartsson, talesperson för Rädda Vättern.

Försvarsövningar över Vättern

Aktionsgruppen Rädda Vättern, har mobiliserat i flera år nu mot försvarets planer på att utöka antalet flygdagar vid övningsområdet Hammaren i Vättern.  De vill utöka från 20 till 50 flygdagar med  Jas, SK 60 och helikoptrar.

– Försvarsmakten ser det som väsentligt att vi har tillgång till just den här platsen eftersom den ligger bra till för förbanden i södra Sverige, säger Folke Borgh, chef för miljöprövningsenheten på Försvarsmakten.

I dagarna sitter Kerstin Harvenberg, Länstyrelsen Västra Götaland län, och sammanställer alla remissvar som kommit in efter försvarets ansökan. Det är ovanligt många, förutom 18 000 namnunderskrifter nära 300 yttranden från bland annat kommuner, frivilligorganisationer och privatpersoner.

– Bullret, påverkan på djurlivet och påverkan på dricksvattnet är det som flest har invändningar mot, säger Kerstin Harvenberg.

Vättern är en av Sveriges största råvattentäkter och försörjer omkring 265 000 människor med dricksvatten. Rädslan för att flygningarna och provskjutningarna skadar vattnet är stor. En viktg del har varit blyet i försvarets ammunition, men sedan ansökan lämnades in säger försvaret att dom kommer använda ammunition utan bly.

– Ammunition kan innehålla koppar, zink och andra ämnen också som inte är lika känsligt från dricksvattensynpunkt men är det naturligtvis aldrig positivt att tillföra någonting men förmodligen var bly den viktigaste negativa faktorn för den delen, säger Kerstin Harvenberg.

Nu är det miljöprövningsdelegationen, en fristånede enhet på Länsstyrelsen Västra Götaland län, som ska fatta beslut i den här infekterade frågan. De tyngsta remisinstanserna, länsstyrelserna i Jönköping, Östergötland, Västra Götaland och Örebro, har alla sagt ja till fler flygdagar, om än inte i lika stor utsträckning som försvaret vill ha.

– Vi hoppas ju att de tar intryck av vad vi säger, sammantaget är det olämpligt på alla möjliga sätt att skjuta i Vättern, säger Elisabeth Lennartsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsövningar över Vättern

Mer i ämnet