Sahlgrenska universitetsjukhuset har tagit beslut om att operation 3 ska evakueras till en annan del av sjukhuset. Foto: SVT

Beslut om evakuering av avdelning på Sahlgrenska skapar oro

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio år med anställda som blivit sjuka av att vistas i lokalerna på thoraxoperation på Sahlgrenska har sjukhusledningen nu tagit beslut om att avdelningen ska evakueras till en annan avdelning. En flytt som enligt facket kan innebära risker för patientsäkerheten och längre väntetider.

På thoraxoperation på Sahlgrenska utför man hjärt- och lungoperationer. Sedan 2009 har ett trettiotal anställda blivit sjuka av att vistas i lokalerna.

Nu har sjukhusledningen, efter ett förbud om vite från Arbetsmiljöverket, fattat ett beslut om att verksamheten ska flyttas till en annan avdelning. En flytt som enligt kommunals representant kan få konsekvenser för andra operationer.

– Det finns risk att de operationer som nu utförs i lokalerna dit thoraxoperation ska flytta inte kommer att kunna bedriva sin verksamhet under våren 2020, vilket kan leda till längre köer för patienterna som ska opereras inom exempelvis urologi och gynekologi, säger Hans Ekström, företrädare för fackförbundet Kommunal på Sahlgrenska. Det kan också påverka patientsäkerheten om det blir längre avstånd till intensivvårdavdelningen.

Garanterar säkerheten

Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör, håller inte med om att det skulle finnas någon risk för patienterna eller att andra verksamheter skulle drabbas negativt av flytten.

– Min bedömning är att den risken inte finns, dyker det upp indikationer på risker i det fortsatta arbetet kommer vi att hantera det. Vi garanterar att både patienter och anhöriga kan känna sig helt trygga med den vård de ska få, säger han. Även de anställdas arbetsmiljö kommer att hållas på en god nivå under flytten, men det är klart att det kommer att innebära en typ av belastning.

Exakt hur flytten ska gå till, när den ska ske och vad konsekvenserna kommer att bli är frågor som ledningen nu arbetar med. I juni 2020 ska flytten av thoraxoperation vara klar, är den inte det måste sjukhuset betala 5 miljoner kronor i vite.

– Nu har vi tagit det här inriktningsbeslutet och som vi tror kommer att hålla, säger Göran Matejka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer