Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Foto: Drago Prvulovic/TT

”Bidra inte till ryktesspridning i sociala medier”

Publicerad

Larm om händelser kring terroristbrott väcker alltid stor uppmärksamhet och oro. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap betonar nu att inte sprida obekräftad information.

En person i Västsverige har gripits och anhållits misstänkt för förberedelse till terroristbrott, eventuellt stämpling till terroristbrott, alternativt grovt vapenbrott. Det har SVT Nyheter rapporterat under dagen.

Vid stora och allvarliga händelser florerar det alltid mycket information och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, manar till lugn.

Terrortillslag i Västsverige

– Om man känner oro är det viktigt att man går till bekräftade källor och inte bidrar till ryktesspridning i sociala medier. I detta fall är det Säpo som är källan, säger Anna Nyman, enhetschef för operativa avdelningen på MSB.

Lyssna på myndigheter

Anna Nyman på MSB uppmanar privatpersoner att följa myndigheternas uppmaningar.

– Myndigheternas samlade information kan man hitta på krisinformation.se. Där finns också information om hur privatpersoner bör tänka vid dessa situationer, säger Anna Nyman.

Hon poängterar också att detta inte är en krissituation utan ett tillslag av Säpo och uppmanar till lugn. För hantering av krissituationer hänvisar hon till polisens information.

Polisens råd vid attentat

De här råden ger Polisen vid terrorattentat eller motsvarande våldsbrott:

  • Fly. Lämna platsen och sätt dig i säkerhet. Ta för vana att alltid notera nödutgångar.
  • Om du inte kan lämna området, sök skydd på en säker plats. Var uppmärksam på omgivningen, slå av ljudet på telefonen och ring inte till personer som kan vara i riskområdet.
  • Larma. Ring 112 så fort du kan. Berätta om platsen, vad som hänt och om gärningsmännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrortillslag i Västsverige

Mer i ämnet