Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
M Sverige vill se kraftigt minska antalet vildsvin. Foto: Ernst Henry Photography AB/TT

Bilistorganisation vill se skottpeng på vildsvin

Publicerad

Det beräknas finnas runt 300 000 vildsvin i Sverige. För många, tycker bilistorganisationen M Sverige som kräver politiska åtgärder.

– Att krocka med ett vildsvin kan leda till allvarliga konsekvenser, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet M Sverige.

Sedan 2010 har antalet trafikolyckor med vildsvin ökat kraftigt. Då 2010 skedde runt 1 000 olyckor i landet. De senaste åren har det skett mellan 5 000 och 7 000. I Västra Götaland skedde förra året drygt 700 olyckor med vildsvin.

M Sverige, tidigare Motormännens riksförbund, anser att antalet vildsvin kraftigt bör begränsas.

Hör varför de vill se skottpeng på vildsvin i klippet ovan.

SVT har sökt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) för en kommentar, men ministern är på resande fot och svarar med en skriftlig kommentar:

”Regeringen är beredd att titta på fler sätt att minska vildsvinsstammen (incitament till ökad jakt) än vad vi gjort hittills. Faktum är att arbetet med detta är i full gång på mitt departement.”

Minister tror på lagändring till våren

Utöver det så berättar ministern att lagstiftningsarbetet går framåt när det gäller att jägare ska kunna få sälja vildsvinskött direkt till konsumenter, butiker och restauranger:

”Jag hoppas lagändringen kan vara på plats till våren.”

Vildsvin

Vildsvinet är en inhemsk svensk art men har varit utrotat i omgångar, eftersom djuren orsakade stora skador på jordbruket.

På 1970-talet fanns det en liten grupp vildsvin, färre än 100 djur, om tog sig ur sina hägn och levde fritt.

1987 bestämde riksdagen att ”vildsvin ska få finnas frilevande i hela landet i begränsad omfattning”.

Sedan dess har vildsvinsstammen ökat explosionsartat. Det finns nu cirka 300 000 djur i landet enligt Sveriges lantbruksuniversitet och Jägarförbundet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.