Den blågröna regionledningen gör några förändringar i den tidigare rödgröna budgeten för 2015. Skatten kommer att höjas för att regionen ska klara av vårdsatsningarna. Foto: Arkivbild/SVT/Björn H Johansson

Blågrön budget – skattehöjning och vårdsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Den blågröna majoriteten i Västra Götaland, allianspartierna tillsammans med miljöpartiet presenterade i dag sitt förslag till förändring av budgeten för 2015.

Det nya styret menar att regionens utmaningar kräver ett ekonomiskt tillskott och därför höjs skatten höjs med 35 öre och kommer från årsskiftet att ligga på 11,48 procent. Höjningen stärker regionens kassa med 1,1 miljarder kronor.

– Blågrön samverkans första gemensamma budget ska ses som en nystart för Västra Götalandsregionen, säger regionrådet Johnny Magnusson (M).

Val 2014: Västsverige

Utmaningarna som den blågröna majoriteten pekar på är bland annat vård, psykiatri, kollektivtrafik och en hållbar miljö.

Skattehöjningen är på grund av dessa utmaningar nödvändig, anser regionrådet Johnny Magnusson (M), men han tycker att det är olyckligt att flera kommuner väljer att höja sina skatter samtidigt. Han menar att det kan hämma den ekonomiska tillväxten i regionen.

Vill skapa balans i sjukhusekonomin

Sjukvården får en stor del av den ekonomiska kakan de kommande åren. För att skapa balans i sjukhusens ekonomi och öka tillgängligheten inom akutsjukvården får sjukvården 750 miljoner kronor. Det är lika mycket pengar som Johnny Magnusson (M) i våras sa saknades i den rödgröna budgeten.

Ytterligare 200 miljoner kronor går till akut- och prehospitalverksamhet samt vårdplatser, den verksamheten innefattar ambulanssjukvården.

Regionledningen vill också satsa 150 miljoner kronor på ett så kallat ordnat införande, vilket är det arbetssätt man använder för att avgöra vilka nya läkemedel och metoder som ska införas i sjukvården.

Det görs även en lönesatsning inom sjukvården med 50 miljoner kronor 2015 och ytterligare 50 miljoner kronor 2016 och 2017.

Undantag för Sahlgrenska

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som bedriver specialistvård, undantas från regionens effektiviseringskrav och får ett regionbidrag på 848 miljoner kronor.

Bristerna inom psykiatrin har varit en stor fråga inför valet och ytterligare 200 miljoner ska under de kommande tre åren gå till psykiatrin.

Fortsatt fri tandvård

När det gäller tandvård för unga vuxna gick Moderaterna bet och får backa om att ta bort den fria tandvården. Fri tandvård upp till 24 års ålder kommer fortsatt att gälla.

Den blågröna regionledningen genomför däremot inte den förändring om att höja åldern till 25 år, som de rödgröna beslutat om i sin budget tidigare i år. Att inte göra den förändringen kommer enligt budgetförslaget innebära en minskad kostnad med 20 miljoner kronor.

Utökad studentrabatt i kollektivtrafiken

För studenterna ser det ut att bli ännu billigare att åka buss och tåg. Den blågröna regionledningen tillsätter i sin budget 25 miljoner kronor till Kollektivtrafiknämnden för att bland annat utöka studentrabatten. En vision finns också om att försöka införa ”västsvenska pågatåg” som ska gå tätt ut i regionens ytterområden. Taxahöjningarna för kollektivtrafiken fastställs till genomsnitt 5 procent prisökning per år.

Botaniska trädgården får ett tillskott

Miljönämnden får 15 miljoner kronor av regionledningen. Av dem går 5 miljoner till Botaniska trädgården i Göteborg och 10 miljoner ska användas till miljösatsningar.

En långsiktig budget för mandatperioden kommer att presenteras i slutet av november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet