De nya kommunalråden Foto: Socialdemokraterna i Göteborg

(S) i Göteborg presenterar förslag till kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen presenterade Socialdemokraterna i Göteborg de namn som valkommittén föreslår bli kommunalråd under de kommande fyra åren.

Det var flera bekanta namn på listan. Kommunstyrelsens ordförande heter fortfarande Anneli Hulthén. Dario Espiga, Marina Johansson och Johan Nyhus blir också kvar. Men sedan finns två nya namn.

Conny Johansson, snickare från Majorna som idag arbetar fackligt för Byggnads. Han har tidigare kandiderat till riksdagen för Socialdemokraterna.

Val 2014: Västsverige

Och Mariya Voyvodova, ursprungligen från Bulgarien, bor idag i Frölunda. Hon sitter redan i kommunfullmäktige, och har haft flera uppdrag för Socialdemokraterna de senaste åren.

Tappade ett mandat

Vilka områden de förslagna kommunalråden kommer att ha hand om meddelas vid senare tillfälle. Totalt är det sex namn som presenteras då S förlorade ett mandat i valet i september.

Robert Harmmarstrand och Mats Arnsmar har tidigare sagt att de inte kandiderar. Och Anna Johansson har ju flyttat till regeringen där hon tagit uppdraget som infrastrukturminister.

Hur kommunstyrelsen ska se ut fattar kommunfullmäktige beslut om på torsdag den 6 november.

Här är Socialdemokraternas ny kommunalråd

Anneli Hulthén – kommunstyrelsens ordförande

Född 1960 i Olskroken i Göteborg, är en svensk socialdemokratisk politiker som 1986 valdes in i riksdagen. Hulthén var där suppleant i trafikutskottet, utrikesutskottet, konstitutionsutskottet, jordbruksutskottet och näringsutskottet fram till 1996. Hon var ledamot av Europaparlamentet 1995-2002. Den 17 november 2008 valdes hon till ny ordförande i kommunstyrelsen efter Göran Johansson och tillträdde sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande.

Dario Espiga

Född 1952 i Uruguay, kom till Sverige 1976 efter militärkuppen i Argentina. I Sverige utbildade sig Dario först som undersköterska/mentalskötare för att senare utbilda sig som sjuksköterska med specialitet inom psykiatri. Han har arbetat inom sjukvården i mer än 25 år. Sedan 2006 har Dario Espiga varit kommunalråd med särskilt ansvar för socialtjänsten och folkhälsa. Utöver det har Dario varit ordförande i Social resursnämnd och vice ordförande i Polisstyrelsen i Västra Götaland.

Conny J Johansson

Född 1958 och uppvuxen i Majorna. Conny Johansson har jobbat som snickare, pappersarbetare och betongarbetare. Idag är han ombudsman på Byggnads Väst, ledamot i Göteborgs stads upphandlingsbolag, ersättare i Egnahemsbolaget och nämndeman. Conny är också ordförande för Byggnads S-förening, Byggsossen. Stod på plats sex på riksdagslistan i valet 2014 för Socialdemokraterna i Göteborg.

Marina Johansson

Född i Kortedala 1971. Bor sedan femton år i Kärra. Det politiska intresset väcktes i SSU och har vuxit hela tiden sen dess. Marina har varit fackligt förtroendevald i fackförbundet Kommunal och hon är barnskötare till yrket. Hon har haft flera olika politiska uppdrag som fritidspolitiker inom Göteborgs kommun och Västra Götalandsregionen och har varit kommunalråd sedan 2007. Ansvarsområden i kommunstyrelsen har varit kretslopp, park och natur, äldre och funktionshinder.

Idag är Marina Johansson även ordförande för Park och naturnämnden och Renova.

Johan Nyhus

Född 1970 och uppväxt i Habo vid Vättern. Johan har under mandatperioden varit kommunalråd med ansvar för trafik och infrastruktur. Han flyttade till Göteborg för åtta år sedan från Ale där han var politiskt aktiv. Johan har tidigare varit verksam som utbildare inom ledarskap och sedan våren 2005 arbetat som stads-, och budgetsekreterare åt Anneli Hulthén innan han blev kommunalråd. Johan är idag ordförande i Trafiknämnden.

Mariya Voyvodova

Född 1978 och uppvuxen i Bulgarien, idag bosatt i Frölunda. Har under mandatperioden jobbat som stadssekreterare för Johan Nyhus och Mats Arnsmar, med trafik-, stadsbyggnads- och miljöfrågor. Mariya Voyvodova sitter också i kommunfullmäktige, i nämnden för konsument och medborgarservice, är ledamot i HBTQ-rådet samt ordförande för AB Gothenburg European Office (Brysselbolaget). Mariya har studerat statsvetenskap på Plovdivs Universitetet i Bulgarien.

Källa: Socialdemokraterna i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet