Foto: SVT

M i Lysekil öppnar för SD

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Lysekil öppnar nu för en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna för att få majoritet. Men de ser inte ut att få de andra partierna med sig.

I början av oktober rapporterade SVT Västnytt om att knappt var tredje kommun i Västsverige får ihop en majoritet inom de traditionella blockgränserna. Det betyder att Sverigedemokraterna i många fall är vågmästare.

I Ale beslutade Aledemokraterna att inleda ett valtekniskt samarbete med SD men där var Moderaterna tveksamma. Men i Lysekil låter det annorlunda.

Val 2014: Västsverige

”Alla måste vara överens”

Enligt P4 Väst säger kommunstyrelsens ordförande i Lysekil, Mats Karlsson (M), att de är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna i en valteknisk samverkan. Han säger också att det bästa vore om det fanns en majoritet i fullmäktige.

– Har man inte det så vet man ju aldrig utgången. Det är inte säkert att alla partier är med på detta. Ska man gå in i en valteknisk samverkan måste alla vara överens om saker och ting, säger Mats Karlsson till radiokanalen.

Motstånd från övriga partier

Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet har tidigare sagt ja till att ingå ett valtekniskt samarbete med Socialdemokraterna. Men förutom Moderaterna så är inget av de andra partierna intresserade av att samarbeta med SD.

– Vi kommer att vara lika trevliga mot dem (Sverigedemokraterna) som alla andra men inte organisera något samarbete, säger Jan-Olof Johansson (S), till SVT Västnytt.

– Vi kan absolut inte tänka oss något samarbete och absolut inget valtekniskt samarbete, säger Centerpartiets Siw Lycke.

– Nej, mötet som vi hade sist har utmålat klart och tydligt: inget samarbete med Sverigedemokraterna eller Lysekilspartiet. Men vi får ju prata om det eftersom Karlsson (Mats) går ut med det, säger Ann-Charlotte Strömvall (Fp).

SD står redo

Enligt P4 Väst säger SD:s Christoffer Zackariasson att de är redo att stödja de som är beredda att erbjuda partiet platser i nämnder och styrelser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet