Foto: SVT

Efter 41 års väntan – (S) tar över i Tibro

Uppdaterad
Publicerad

Ett historiskt maktskifte väntar i Tibro kommun. Där måste de borgerliga för första gången sedan 1973 lämna över den politiska ledningen till socialdemokraterna.

Den under flera decennier borgerligt dominerade skaraborgskommunen byter vid årsskiftet inriktning efter att de rödgröna gått framåt i valet i september samtidigt som allianspartierna backade kraftigt. En förändring som innebär ett rödgrönt styre ihop med Centern, det enda borgerliga partiet som höll ställningarna i samband med valet.

– Vi har fått många glada tillrop, det har varit mycket tummen upp, säger Rolf Eriksson (S), tillträdande ordförande i Tibros kommunstyrelse.

Val 2014: Västsverige

”Röstade för förnyelse”

Den nya politiska ledningen får majoritet i kommunfullmäktige, därmed sätts Sverigedemokraternas vågmästarroll ur spel.

Tibro har hittills varit känt som ett av få riktigt starka fästen för Folkpartiet. Men nu tvingas Claes Jägevall (FP) bort som kommunstyrelsens ordförande, en post han innehaft de senaste 20 åren.

– Jag tror tibroborna ville ha förnyelse helt enkelt, kommenterar Rolf Eriksson (S)

Så fördelades mandaten

I kommunalvalet tappade FP, M och KD tillsammans fem mandat. Oförändrat för Centern.

S, V och MP tog sammanlagt två nya mandat. SD gick fram tre mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet