Sahlgrenska uppmanar alla blodgivare att besöka en blodcentral så snart som möjligt. Foto: TT

Blodbrist på Sahlgrenska: ”Är en färskvara”

Publicerad
Sahlgrenska Universitetssjukhuset varnar för sjunkande blodlager under sommaren. Under den senaste tiden har antalet blodgivare som kommit för att lämna blod blivit färre. Coronapandemin är en av orsakerna.

Minskad rörlighet i samhället och blodgivare som är på sommarsemester, detta är orsakerna till den rådande blodbristen på Sahlgrenska. Sjukhuset varnar nu för sjunkande blodlager under sommaren.

Under den senaste tiden har antalet blodgivare som kommit för att lämna blod minskat. Blod är en färskvara som bara håller i sex veckor, och påfyllning behövs kontinuerligt.

– Mycket vård och behandlingar måste fortgå som vanligt trots coronaviruset, säger Cecilia Pardi, medicinskt ansvarig läkare på Transfusionsmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vården behöver påfyllning med blod hela tiden eftersom bland annat kroniskt sjuka vuxna och barn behöver blod regelbundet. Även vid cancerbehandlingar, förlossningar och olyckor behövs blod. Nu uppmanas blodgivare att kontakta sin blodcentral och boka tid för att ge blod så snart som möjligt.

Extra skyddsåtgärder

Enligt Socialstyrelsen ska alla blodgivare vänta 14 dagar efter att ha varit sjuk med coronaviruset innan denne ger blod. Sjukhuset uppmanar också blodgivare att inte ta med sig anhöriga till blodgivningen, och att ta hänsyn till Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

Hör vad blodgivare tänker om att lämna blod under coronapandemin i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör sjuksköterskan Johanna Magnusson: ”Vi klarar oss inte utan blodgivarna”. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet