Stadsmissionen förbereder flyktingboende: ”Man orkar inte vara i kris hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Stadsmissionen i Göteborg jobbar för att ställa i ordning boenden för människor som flyr från Ukraina. Hur många som kommer och när är omöjligt att veta.

– Det kan gå oerhört fort, säger områdeschef Catarina Berndtsson.

En grön liten docka och en rosa kanin ligger i en säng och väntar. Planen var att detta boende, norr om Göteborg, skulle tagit emot en buss med föräldralösa barn från ett barnhem i Ukraina i förra veckan, men i sista stund dök den inte upp.

– Det kan gå oerhört fort. Vi kan få veta från Göteborgs stad att människor är på väg på ett par timmar innan bara, säger Catarina Berndtsson, områdeschef Göteborgs stadsmission.

Västsverige och kriget i Ukraina

Förfrågan från Göteborgs stad

Nu står boendet redo att ta emot flyktingar från Ukraina, om behov uppstår. Tillsammans med Bräcke diakoni har de ställt i ordning boendet som SVT besöker efter en förfrågan från Göteborgs stad.

Normalitet – i det onormala

 Skapa normalitet i en onormal situation. Så beskriver Catarina Berndtsson hur de tänker jobba. På deras boenden ska det spelas fotboll, lagas mat, skrattas och föras samtal.

– Man orkar inte vara i kris hela tiden, så normalitet är jätteviktigt, säger Catarina Berndtsson.

Se klippet ovan och hör hur långsiktig Stadsmissionen ser att deras hjälp är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet