Genrebild. Foto: SVT/TT

Bollebygds agerande kritiseras av Folkhälsomyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Bollebygd valde att förlänga besöksförbud på äldreboenden – trots att det nationella förbudet hävdes.

Enligt Folkhälsomyndigheten har kommuner inte rätt att förbjuda äldre att ta emot besök.

– Syftet är inte att bryta mot lagen, syftet är att inte få in smittan, säger Patrik Karlsson (KD), ordförande för socialnämnden i Bollebygds kommun.

Den 1 april började regeringens nationella besöksförbud på äldreboenden att gälla. Då var det redan stängt på äldreboenden i Bollebygd sedan ett par veckor tillbaka.

– Vi har inte haft någon smitta på våra boenden. Vi stängde bland de första kommunerna i Sverige. Vi stängde innan man gick ut med det. Det var lika felaktigt då. Men jag står ändå upp för det, säger Patrik Karlsson (KD), ordförande för socialnämnden i Bollebygds kommun.

Coronaviruset i Västsverige

Saknade säkra rutiner

I går hävdes det nationella besöksförbudet. Men Bollebygd hade någon dag tidigare fattat beslut om att förlänga förbudet två veckor. Skälet var att det inte ansågs säkert att öppna.

– MAS:en, medicinskt ansvariga sjuksköterska flaggade för oss att vi inte hade säkra rutiner, att personalen inte var trygga, att vi inte kunde möta detta. Då blir det en arbetsmiljöfråga också. Det är också en lagstiftning, säger Patrik Karlsson (KD).

Kritik från Folkhälsomyndigheten

Patrik Karlsson (KD) ordförande för socialnämnden i Bollebygds kommun.

Men enligt Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad har kommuner inte rätt att införa lokala besöksförbud på sina äldreboenden. Hon tycker att kommunernas agerande är olyckligt.

– Det är ingen lätt fråga. Samtidigt har vi full respekt för Folkhälsomyndighetens kritik. Vi tar åt oss av den och diskuterar den, säger Patrik Karlsson (KD).

”Kan bara vädja”

Han förtydligar också att besöksförbudet i strikt mening inte är något förbud.

– Formellt är det inget förbud. Vi kan inte förbjuda någon. Det är en stark rekomendation. Vi kan bara vädja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet