Ännu är det inget regn i sikte. Foto: TT

Törebodabonden längtar efter regn

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått lång tid sedan det regnade i Töreboda. Det kan spannmålsbonden Nils-Åke Nilsson intyga, som nu hoppas på att regnet ska slå som spön i backen.

– Maj ska vara regnig och kall, det är det som fyller bondens lada, brukar man säga, säger han.

Under måndagsförmiddagen regnade det för första gången på en dryg månad i Göteborgsområdet – ett regn som var väl efterlängtat från både räddningstjänstens håll men även meteorologens håll.

Någon som inte är lika glad är Törebodabonden Nils-Åke Nilsson som väntat på regn ”lite väl länge.”

– Det känns som att det var väldigt länge sedan nu. Maj ska vara kall och regnig, det fyller bondens lada brukar man säga. Vi har nog aldrig upplevt maj så här varm, säger han.

Han berättar att den torra luften ställer till det ordenligt på gården där han odlar allt från vete till maltkorn och foder.

– Det blir ju inte riktigt den produktionen som man har tänkt sig och än så länge verkar det inte vara något regn på väg in. Man är rädd att det inte blir den förväntade skörden, säger han.

”Inget regn i sikte”

Enligt meteorologen Tora Tomasdottir ser det inte ut att bli något regn på Nilssons gård den kommande tiden.

– Tyvärr är det inget regn i sikte. Skurarna som varit i Göteborgsområdet har mest varit vid kusten. Det kommer att avta under förmiddagen och sedan på onsdag och torsdag toppar vädret med upp mot 30 grader i nästan hela Västra Götaland. Det kan säkert bli majrekord om det inte redan varit det, säger hon.

Efter onsdag och torsdag väntas några grader kyligare – runt 25 grader.

– Så ser det ut framöver, säger Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.