Nu har regnet kommit – efter en månad Foto: TT

Regnet har kommit – efter en månad

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränder, torr mark och eldningsförbud – det är några av de problem som härjat i Västsverige senaste tiden.

Nu har regnet kommit. Och efter regn kommer solsken, menar SVT-meteorologen Lasse Rydqvist.

För första gången på en dryg månad regnar det kraftigt i Göteborgsområdet under den tidiga måndagseftermiddagen.

– Det är väldigt viktigt med regnet framförallt för bönderna. Dessutom kan det rensa upp i luften för pollenallergiker, säger Lasse Rydqvist.

Samtidigt menar han på att klyschan ”efter regn kommer solsken” faktiskt är korrekt i det här fallet.

– I det här fallet stämmer det. Efter regn kommer det solsken på tisdag, onsdag och torsdag. Det blir inte bara solsken, utan en riktig högsommarvärme på över 25 grader. Det är väldigt bra, säger han.

”Det är välkommet”

Den senaste tiden har det varit eldningsförbud på flera ställen i landet och en stor risk för skogsbränder på grund av det torra vädret.

Enligt Anders Helmborn, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg, tas därför regnet emot med öppna armar på Västkusten.

– Det är välkommet, men det behövs en del regn för att inte torkan ska vara kvar, så vi får se vad eftervädret blir här innan vi fattar beslut. Vi har fortfarande eldningsförbud, säger Anders Helmborn, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.