Anders Mårtensson spanar efter skogsbränder från luften Foto: SVT

Skogsbränder: De övervakar länet från luften

Uppdaterad
Publicerad

Den varma försommaren har gjort att det är väldigt torrt ute i skogarna och risken för bränder är stor. Men med hjälp av spaningsflyg ska bränderna upptäckas i tid.

Metoden med spningsflyg har varit borta några år men efter den stora skogsbranden i Bodträskfors 2006 sattes bevakningen från luften in igen. 

Det är SOS Alarm som bedömer vilken brandrisk det är ute i markerna och det görs på en skala från ett till fem. I dagsläget ligger brandrisken på en fyra, vilket innebär att man flyger slinga per dag. Ligger skalan på en femma så kör man två slingor om dagen.

– Vi har flugit vår slinga som heter bd-öst där man flyger från Kallax upp till polcirkeln och svänger höger mot Pajala. Strax söder om Pajala svänger vi ned efter den finska gränsen och sedan flyger vi längs kusten tillbaka till Kallax, säger piloten Andreas Mårtensson.

Hur mycket mer effektivt är det att spana från luften?

– Oändligt mycket mer effektivt! På två och en halv timme idag så täckte vi av i princip hela Norrbotten. Från marken skulle det ta dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.