Arkivbild. I Lycksele, Malå, Storuman och Sorsele kommun råder det från och med tisdag eldningsförbud. Foto: SVT

Räddningstjänsten: Eldningsförbud i flera kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i flera av Västerbottens inlandskommuner inför under måndagen och tisdagen eldningsförbud. Enligt Lyckseles räddningschef är de nuvarande förhållandena extrema.

Förbudet gäller från och med klockan 8 på tisdagsmorgonen och ser ut att hålla i sig veckan ut. Det är räddningscheferna i Lycksele, Malå, Storuman och Sorsele kommun som fattat beslutet.

– Vi försöker att inte använda det så ofta men vi ser i Lycksele att det ligger på en sexa på en fem-gradig skala och det innebär extrema förhållande. Det kommer vara såhär de kommande 5-6 dygnen. Det är extremt i de andra kommunerna också och det torkar snabbt nu när det blåser mycket, säger Jonas Hahlin, räddningschef i Lycksele.

Se upp för vinden

Beslutet innebär att det råder förbud mot all eldning utomhus med undantag för grillning på i förväg iordningställda grillplatser och utegrillar som har grus och sand. Hahlin uppmanar också folk att vara aktsamma om det blåser mycket då glöd från kol kan sticka iväg.

Vad gäller hygges- och naturvårdsbränningar är det främst större skogsbolag som påverkas berättar Hahlin. De som berörs av det har lämnat in information och kontakt med räddningstjänsten sker kontinuerligt om en bränning blir aktuell.

Inför eldningsförbud idag

Men ovanstående fyra kommuner är inte de enda som inför ett eldningsförbud. Redan under måndagen meddelade Dorotea, Vilhelmina och Åsele kommun att ett förbud införs från och med klockan 15.

Båda eldningsförbuden gäller till dess att något annat meddelas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.