Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Borås djurpark känner sig trygga med parkens rutiner kring älgantiloper – hör Therese Hård, zoologisk chef. Foto: Julia Kero/ SVT

Borås djurpark om dödsolyckan på Öland: ”Väldigt illa berörd”

Uppdaterad
Publicerad

På Borås djurpark chockades man av nyheten att en anställd på Ölands djurpark stångats ihjäl av en älgantilop. Här har djurparken haft älgantiloper i över tjugo år – men hittills har ingen skadats.

– Det är fruktansvärt. Man blir väldigt illa berörd, säger Therese Hård, zoologisk chef.

Under söndagen dog en anställd på Ölands djurpark i samband med hanteringen av en elandantilop, även kallad älgantilop. Polisen har rutinmässigt inlett en förundersökning om vållande till annans död och det utreds också som arbetsmiljöbrott.

På Borås djurpark nåddes Therese Hård, veterinär och zoologisk chef, av nyheten via media under söndagskvällen.

– Det är en relativt liten bransch, man lider oerhört med de drabbade, den här personens anhöriga och de kollegor som har varit med om den här fruktansvärda händelsen.

Förekommit mindre tillbud

Under de över tjugo år som djurparken i Borås har haft älgantiloper har man inte haft några personskador, enligt Therese Hård, däremot har det varit några mindre tillbud där personal hade kunnat komma till skada.

– Även om vi inte har haft personskador är det viktigt att man reagerar på och lär sig av de mindre tillbuden, för att förebygga större händelser. Det vi gör nu är att se över våra rutiner ytterligare, med tanke på händelsen på Öland.

Hur är era rutiner idag?

– Vi har väl genomarbetade rutiner sedan många år tillbaka, exempelvis arbetar man inte längre ensam utan två och två. Och vi har ingen närkontakt med djuren, utan använder oss av ett slussystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.