Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så mycket behöver Boråsarna minska sina utsläpp. Hör kommunalrådet Tom Andersson (MP) och några Boråsare om nya koldioxidbudgeten. Foto: SVT

Borås stad: Invånarna måste halvera sina utsläpp – på fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Boråsarnas koldioxidutläpp ska minska med 16 procent. Varje år. Om 20 år ska kommunen totalt sett inte ha några utsläpp alls. Det framgår i den koldioxidbudget som kommunen tagit fram.
– Det är den största utmaningen vi har, säger kommunalrådet Tom Andersson (MP).

Borås sällar sig till den skara kommuner i Sverige som tagit fram en koldioxidbudget. I budgeten har kommunen brutit ner vad det innebär för Borås att följa Parisavtalet. Det handlar om hur mycket utsläppen måste minska om Borås och boråsarna ska göra sin del för att hålla den globala uppvärmningen mellan 1,5 och 2 grader. Och målet är tufft. I 20 år måste koldioxidutsläppen i Borås minska med 16 procent varje år.

– Nu kommer den tuffa delen när vi ska göra åtgärderna, säger kommunalrådet Tom Andersson (MP).

Hur ska ni uppnå det här i Borås?

– Vi ska använda det här underlaget för att ta fram åtgärder. Och vi kommer göra en klimat- och energistrategi som grundas på de här siffrorna.

Är det realistiskt att ni kommer lyckas med det här?

– Vi förutsätter att vi ska lyckas. Men jag tror att det blir tufft, speciellt i början.

Hur ska ni få vanliga boråsare att agera efter det här?

– Där har vi den svåra delen. Det som Borås stad själv kan göra är den lätta delen att påverka. Men när det gäller konsumtionsutsläpp av privatpersoner så är det inte så lätt för kommunen att påverka. Det handlar om att samhället i stort måste ställa om, säger Tom Andersson (MP).

”Ska jobba aktivt”

Kommunen har många planer och policys. Hur ska ni jobba så att koldioxidbudgeten inte bara blir liggande i byrålådan?

– Vi ska ha en politisk styrgrupp och även en tjänstepersongrupp som ska jobba med klimatfrågan. Och vill också ha ett forum där näringsliv, akademi, staden och olika organisationer kan jobba med de här frågorna. Det är ingen hyllvärmare. Tanken är att vi ska jobba aktivt med det här.

Kommunstyrelsen i Borås har antagit koldioxidbudgeten. I slutet av november ska frågan upp i kommunfullmäktige.

I klippet ovan kan du höra vad några boråsare tänker om koldioxidbudgeten.

En koldioxidbudget beskriver den totala mängden koldioxid eller växthusgaser som jordens befolkning kan släppa ut innan det leder till en global uppvärmning över en viss gräns.

Det har bland annat Borås stad brutit ner på kommunnivå för att ser hur mycket utsläpp som kommunen totalt kan släppa ut.

I budgeten går det även att förutom utsläppminskning även jobba med åtgärder som minskar koldioxidhalten i atmosfären, till exempel genom att plantera träd.

I Sverige var Järfälla kommun först ut med att ta fram en koldioxidbudget i samarbete med bland annat Uppsala universitet. Totalt har 14 kommuner och nio regioner/län tagit fram koldioxidbudgetar med Uppsala universitet. Ytterligare 5 är på gång.

Källa: Borås stad och Uppsala universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet