Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera grundskolor i Västra Götaland har tvingats helt eller delvis stänga på grund av smittspridning och hög sjukfrånvaro bland medarbetare. Foto: SVT

Boråsskola tvingas stänga – 25 medarbetare frånvarande

Uppdaterad
Publicerad

Flera grundskolor i Västsverige har tvingats stänga en del av sin undervisning till följd av smittspridning och hög sjukfrånvaro bland personal. Under måndagen fick femte- och sjätteklassare på Hästra Midgårdsskolan i Borås meddelandet att all undervisning för tillfället stängs.

I Västra Götalands tio största kommuner, sett till befolkningsmängd, har sammanlagt åtta kommunala grundskolor under den senaste tiden tvingats stänga, eller utföra undervisningen på distans för vissa årskurser. Orsaken uppges vara stor smittspridning bland elever och lärare, och hög sjukfrånvaro.

Anledningen till att Hestra Midgårdskolan i Borås under måndagen beslutade att tillfälligt stänga skolan är att 25 av deras medarbetare är sjuka eller vabbar, vilket Borås Tidning var först att rapportera om.

– Det är en stor andel, ungefär 30-35 procent av det totala antalet medarbetare som inte är i skolan, säger Hayne Hedin, chef för kvalitet och utvecklingsfunktion vid grundskoleförvaltningen i Borås.

Sällsynt med hel stängning av skola

Det är skolcheferna som tar beslut om en skola ska stänga eller om man ska utföra undervisningen på distans. Men flera av dem har i samband med beslutet varit i kontakt med Smittskydd Västra Götaland.

”Det finns säkert också en hel del fall där vi inte alls varit inblandade. Hel stängning av en förskola, skola verkar dock mycket sällsynt”, skriver smittskyddsläkare Peter Nolskog i ett mejl till SVT.

Han uppmanar samtidigt skolchefer att kontakta dem innan de fattar beslut i de fall som handlar om smittspridning på skolorna.

”Detta för att undvika förhastade beslut om t ex stängning, det vill säga för att diskutera vilka andra medel som kan användas istället.”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet