Flera företag, bland dem Leos Lekland, är drabbade i branden. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Faran över efter branden i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 18 meddelade räddningsledaren att den akuta faran för rökutveckling är över vid köpcentret i Borås.
– För tillfället i allafall, men vi kommer att ha ett 15-tal man på plats under natten, säger Niklas Ignell, inre befäl vid Räddningstjänsten i Borås.

Flera olika företag, bland andra Leos Lekland, har fått sina lokaler totalförstörda., men många företag har klarat sig relativt oskadda.

 – I det stora hela har det faktiskt gått bra, det är en komplicerad fastighet, ett gammalt hus med många påbyggnader och ombyggnader.

Branden började i en truck

Räddningstjänsten larmades till lokalen vid 09.07 på onsdagsmorgonen. En truck i en verkstadslokal nära köpcentret Knalleland i Borås hade börjat brinna. Enligt räddningstjänsten finns det gasflaskor i lokalen, vilket innebär risk för explosion.

– Branden började i en truck, sedan har den slagit igenom taket och spritt sig, säger Julia Karlsson, kommunikatör på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Styrkor från fem stationer var snabbt på plats vid branden. SOS Alarm uppger skickat en ambulans till platsen, men ingen person uppges ha skadats.

– Branden har brutit igenom taket, just nu jobbar man med att begränsa spridningen med vattenkanon, sa Julia Karlsson i förmiddags.

Det började brinna kraftigt i verkstadslokalen på Evedalsgatan på onsdagen. OBS! Brandsymbolen visar var det började brinna. Foto: Google Earth /SVT

Vid 15-tiden meddelar räddningstjänsten att branden har spridit sig kraftigt och den kommer att fortsätta rasa under hela natten.

– Vi börjar få viss kontroll men den är inte släckt. Jag uppskattar att en yta på 100 x 100 meter brinner, säger Tommy Lieback, inre befäl vid räddningstjänsten Södra Älvsborg.

I fastigheten finns flera olika företag, flera av lokalerna är bortom räddning, exempelvis Leos Lekland.

Norrbyleden har varit avstängd i båda riktningarna under större delen av dagen.

Köpcentrum håller öppet som vanligt

Kristofer Granefelt är centrumledare på köpcentret Knalleland. Han beskrev läget på platsen vid elva-tiden.

– Det ryker väldigt mycket. Ute på området luktar det verkligen starkt, jag tror att det luktar i hela Borås, säger han.

Köpcentret ligger ungefär 100 meter från lokalen som brinner och har stängt av sin ventilation. Än så länge håller man öppet i butikerna som vanligt.

– Vi hoppas att räddningstjänsten ska få det här under kontroll, säger Kristofer Granefelt.

Det brinner i en verkstadslokal på Knalleland i Borås. Foto: SVT

Kommunens centrala krisstab satt i beredskap

Rangbar Mohammad är säkerhetschef i Borås stad och kommunens tjänsteman i beredskap.

– Vi jobbar just nu mycket med informationsinsatser, både till vår personal och allmänheten, säger han.

Allmänheten uppmuntras att besöka kommunens och Räddningstjänstens hemsida för att få uppdaterad information. Det går även att följa lokala medier och att ringa 113 13 för att ställa frågor. Även krisinfo.se kan ge en aktuell lägesbild.

Viktigt meddelande till allmänheten i Borås, Västra Götalands län och Borås kommun, i Västra Götalands län.

Det brinner i en industrifastighet på Evedalsgatan i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och att stänga dörrar, fönster och ventilation. Det här gäller framförallt Lundby och Knallelandsområdet.

För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Borås

Mer i ämnet
Flera företag, bland dem Leos Lekland, är drabbade i branden. Foto: TT
Foto: Joakim Eriksson / Nyhetsbordet Agena
Det brinner i en verkstadslokal på Knalleland i Borås. Foto: SVT
Det brinner i en verkstadslokal på Knalleland i Borås. Foto: SVT